Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsorgen kan bli konkurrensutsatt

När omsorgsnämnden går mot ett underskott på 13,8 miljoner kronor i år kan det bli tal om att konkurrensutsätta till exempel äldreboende och kostverksamhet.

Socialchefen Marita Wikström skrädde inte orden när omsorgsnämndens ekonomiska prognos för i år presenterades på torsdagen.

– Jag ser inte hur vi ska göra för att pressa ner underskottet på annat sätt än att ta till sådana åtgärder, säger Marita Wikström när hon inför nämnden flaggade för att komma med ett förslag om att låta privata aktörer räkna på kommunal verksamhet.

– Det är inte säkert att det blir en besparing. Men när underskottet växer måste nya lösningar i varje fall diskuteras, tillägger socialchefen.

Det blir i sådana fall i september, i samband med budget 2015, som Marita Wikström kommer med dessa förslag.

– Vi ska först se vad kommunfullmäktige säger vid tilldelning av budgetramar i juni.

Två äldreboenden, kostservice och personlig assistans var tre verksamhetsområden som Marita Wikström nämnde som tänkbara för att konkurrensutsätta.

– Problemet är att vi kom in i det här året med en ryggsäck på 9 miljoner kronor. Utan den hade läget varit bättre, säger Marita Wikström.

Socialchefen konstaterar vidare att februaribeslutet om att 2 procents besparing inte har slagit igenom.

– Det skulle ha varit ett krav över all verksamhet, inte bara inom omsorgen, säger Marita Wikström.

Det är personalkostnaderna som dragit iväg. Det handlar om 15-20 miljoner kronor mer än under förra året – utan hänsyn till eventuella löneökningar, berättade förvaltningsekonomerna för omsorgsnämnden.

En stor minuspost står individ- och familjeomsorgen för. Där riskeras i år ett underskott mot budget på 9,3 miljoner kronor. Mycket beror på att underbemanning leder till att nödvändiga utredningar görs av konsulter.

– Grovt räknat 100 000 kronor i veckan kostar de, säger ekonomen Malin Wiklund.

Placeringar av barn och ungdomar är också en tung utgiftspost.

Äldreomsorgen befarar ett underskott runt 5 miljoner kronor. En förklaring är utbildningsinsatser som krävt mer vikarier.

– Inom äldreomsorgen går det kanske att hämta in något. Men jag tror ändå att vi hamnar på ett underskott runt 10-12 miljoner kronor, säger Marita Wikström.

Så den framtidsgrupp som nämnd och förvaltning tillsatt har en del att jobba med.