Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsorgen begär plan för arbetsmiljön

Omsorgsförvaltningen ska ta fram en handlingsplan för god arbetsmiljö och ökad hälsa.

Ljusdals kommun har haft en diskussion på senare tid om sjukläget bland de anställda som 2013 innebar en sjukfrånvaro på 7,3 procent.

Omsorgsförvaltningen, som har flest anställda, hade en ännu högre sjukfrånvaro, 9,3 procent. Det kan jämföras med 8,2 procent under 2012.

Omsorgsnämnden beslutade på torsdagen att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för god arbetsmiljö och därmed ökad hälsa.

Och det finns tecken på förbättringar.

Rehabsamordnaren och utredaren Lena Svensson berättade om det arbetsmiljö- och hälsoprojekt som bedrivs och där vård- och omsorgsboendena Solgården i Färila samt Gullvivan och Tallnoret i Ljusdal varit piloter.

Nämnden fick ta del av resultatet av arbetsmiljösatsningen på de tre platserna och kunde se en hel del förbättringar. Bland annat har sjukfrånvaron minskat på Solgården och Tallnoret har arbetslagsutveckling i samarbete med företagshälsovården Priserva som nämndes som stöd även i andra sammanhang.

Bengt-Åke Jackas (MP) framhöll att förvaltningen borde utgå från de goda exemplen när det gäller arbetsmiljö för att sedan åtgärda de platser där inte fungerar lika bra.

Äldreomsorgschefen Ingrid Sundström nämnde att olika åtgärder behövs och att det bland annat handlar om chefsutveckling. Den framtidsgrupp som finns på omsorgsförvaltningen ser över den biten bland flera andra möjliga åtgärder.

Förslaget till nämndsbeslut var handlingsplan för att öka hälsan och skapa en god arbetsmiljö. Peter Engdahl (S) fick nämnden med sig att vända på ordalydelsen till att skapa god arbetsmiljö och öka hälsan.

– Med fokus på arbetsmiljön blir det ökad hälsa, förklarar Peter Engdahl sitt förslag.