Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omplacering efter klagan

En begäran om att få byta socialsekreterare ledde till att familjehemsbarnen omplacerades.

Två familjehemsföräldrar har krävt en oberoende granskning av hur socialnämnden behandlat ett ärende där två barn blivit omplacerade. Enligt familjehemsföräldrarna gjordes en ansökan om att få byta socialsekreterare, på grund av deras upplevelse att de befintliga inte förstod barnens behov. En utredning startades, som resulterade i att barnen omplacerades mot familjehemsföräldrarnas vilja.

Familjehemsföräldrarna har känt sig kränkta av handläggarna för att dessa två påstått att de inte tillgodosett barnens behov, som brist i kontakt med hälso- och sjukvård och socialt umgänge. Familjehemsföräldrarna har känt sig ifrågasatta av utredarnas frågor.

I socialnämndens yttrande framgår det att man utrett familjen efter uppgifter som ett av barnen, som är i tonåren, lämnat. Enligt nämndens skrivelse har barnet samtyckt till omplaceringen till en annan kommun, något som familjehemsföräldrarna nekar till.

Familjehemsföräldrarna anser att omplaceringen är en hämndaktion från handläggarna efter att man ville byta ut dessa två. Inspektionen för vård och omsorg slår fast att socialnämnden inte brustit i handläggningen av ärendet.