Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omöjligt uppdrag

/

I måndags var det vaktombyte på den svenska basen i Afghanistan. En ny grupp på 566 svenska soldater skall under det kommande halvåret försöka bekämpa oppositionen mot USA:s ockupation av landet.

Annons

Tendensen är att den svenska truppen dras i allt fler och allt hårdare strider. Svenska Dagbladet har följt hur soldaterna förberett sig för sitt farliga uppdrag. Tidningen berättar att alla skrivit vad de vill ska ske om de dödas i strid.

Det är viktigt att de svenska soldater som väljer att åka känner att de har ett starkt moraliskt stöd från det svenska samhället. En bred majoritet i riksdagen står bakom beslutet att Sverige skall delta med militära styrkor i Afghanistankriget.

Men lika viktigt är att vi i Sverige kan föra en saklig debatt om följderna av att USA invaderat Afghanistan. Vi måste inse att den korrupta lydregim som USA fört till makten i Kabul saknar tillräcklig folklig legitimitet. Därför kommer kriget i Afghanistan att sluta med att USA tvingas retirera.

Likheterna med Vietnamnkriget är stora. Också där satsade USA på korrupta lokala makthavare. Runt Sydvietnam låg länder som erbjöd gerillan basområden. FNL-aktivisterna fanns hela tiden ute bland folket i byar och städer. När USA-soldaterna lämnade byn tog gerillasoldaterna över.

Historien visar att alla främmande ockupanter av Afghanistan, från Storbritanien till Sovjetunionen och nu USA , har mötts av hårt motstånd. Dagens motståndsrörelse har dessutom starkt stöd från stora befolkningsgrupper i grannlandet Pakistan.

Desto hårdare USA angriper talibanernas basområden i Pakistan ju större blir stödet till den talibanska gerillan. För USA är den säkerhetspolitiska alliansen med Pakistan mycket viktigare än att behärska det ekonomiskt och strategiskt inte särskilt viktiga Afghanistan.

I USA växer därför insikten att kriget i Afghanistan inte kan vinnas med militära medel. I och med att Osama Bin Laden dödats har också det formella motivet till krigsinsatsen försvagats. Med all säkerhet förs det i dag diskussioner i Vita Huset om hur ockupationen ska kunna avslutas utan att USA upplevs fly med svansen mellan benen.

Formellt har de svenska soldaterna i Afghanistan en annan roll än de trupper som officiellt står för ockupationen av landet. Men i praktiken råder ingen skillnad . Alla västerländska militärer mäts med samma måttstock. På dagen agerar de som stridande förband. På naten tvingas de ängsligt stänga in sig i sina befästa baser.

I den populistiska svenska propagandan för att svensk militär deltar i kriget påstås att vi är där för att skydda kvinnor och barn. Det är inte sant. Sanningen är att vi är där så länge USA anser att det ligger i deras strategiska intresse. När USA bestämmer sig för att lämna Afghanistan kommer vi inte att stanna kvar. Då är ”skyddet av kvinnor och barn” inte längre aktuellt.

I helgen gav Miljöpartiet klart besked. Enligt beslutet ska all svensk militär närvaro upphöra 2014. Nu är det viktigt att Socialdemokraterna också tar bladet från munnen. Många Socialdemokrater med erfarenhet från försvars- och utrikespolitiken agerar för att Sverige inte längre ska vara en del av USA:s ockupationsmakt.

Senast på partikongressen 2013 måste beslutet komma. Därför är det välgörande att insiktsfulla Socialdemokratiska företrädare som Thage G. Peterson, Anders Ferm och Pierre Schori argumenterar för att den svenska krigsinsatsen i Afghanistan ska avslutas.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons