Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omöjlig ekvation att förlita sig på vindkraft

Kjell Söderlund replikerar på Olov Östlunds inlägg om vikten av att satsa på vindkraft och menar att den inte räcker till.

Olov Östlund propagerar (30/4) för att vi ska stänga 40 procent av vår elproduktion som kommer från kärnkraft för att ersätta den med tio procent vindkraft. Alla förstår att det inte är praktiskt möjligt. 10 kan inte ersätta 40. El från vindkraft ger långa perioder bara två procent av vårt elbehov. Kärnkraft ger alltid 40 procent och kallas därför basel.

Vatten- och kärnkraft fungerar som basel för vindkraften. Vindkraft måste ha 100 procent backup (basel) eftersom vi aldrig kan stå utan el. Om vi så klär in hela landet med vindsnurror, om det blåser under 5 m/s ger de ingen el. Vi har ofta den situationen. Dessutom är det vindstilla över hela norra Europa då och då.

Det är en omöjlig ekvation Östlund föreslår. Vi blir utan el, eller så köper vi tysk/polsk kolkraft eftersom vattenkraften går för fullt och alltså inte kan ge ytterligare 40 procent av vårt elbehov.

Det vi ska göra är att spara el samt angripa miljöproblemet, som är transportsektorn, och utveckla egen IV-kärnkraft.

Det har aldrig byggts så många kärnkraftverk i världen som nu. Kan bero på att oberoende instanser, bland andra FN, rekommenderar den som enda vägen ur CO2-problemet.

Man ska respektera rädsla men vi kan inte låta den styra vår elbalans.

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel