Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande strömavbrott

På lördagen drog åskan in över Hälsingland, något som fick konsekvenser i Ljusdal. Under tidig kväll slocknade flera butiker efter störningar på elnätet.

– Det blev alldeles kolsvart och det var folk inne i butiken. De som hade kontanter fick betala med dem, men de som hade kort, vilket ju de flesta har, fick åka hem utan varor, säger Lena Gustafsson, personalansvarig på Coop i Ljusdal.

Butiken som normalt bommar igen vid 22 på lördagar, fick i stället stänga redan vid 19. Samma gällde för Ica, som också fick stänga när strömmen gick.

– Jag jobbade inte då, men jag vet att vi stängde, det finns ju inte så mycket att göra utan el. Jag skulle gå på bio vid sju, men det blev inte så mycket av med det, säger Fredrik Magnusson, på Ica i Ljusdal.

Enligt Fortum var totalt 6 000 abonnenter i Ljusdalsområdet utan ström på lördagskvällen, vilket berodde på åskvädret som dundrade över flera orter i Hälsingland.

– Det var ett fel på inmatningsledningarna från Fortum, som ger ström till hela köpingen. Vi står för det lokala elnätet i centrala Ljusdal, men när det blir ett sånt här fel så är det inte så mycket att göra, säger Lars Wennerholm, vd för Ljusdal Elnät.

Störningarna på elnätet sträckte sig förutom över centrala Ljusdal, även upp mot Hennan.