Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande renovering i kyrka

Kyrkan i Ilsbo ska genomgå en omfattande renovering invändigt. Senast kyrkan fick en uppfräschning invändigt var 1965.

Annons

Stiftstyrelsen i Uppsala har fattat beslut om över 36 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning till stiftets kyrkor under 2012. Ilsbo kyrka är en av kyrkorna i stiftet som får högst belopp till renovering. Totalt har stiftstyrelsen beviljat drygt 2 miljoner kronor till renoveringen, därtill kommer Bergsjö- Ilsbo- Hassela pastorat att skjuta till ungefär lika mycket.

Lennart Berggren är konsult och har hjälpt till med att kartlägga vilka åtgärder som behövs göras i kyrkan i Ilsbo.

– Elledningarna och el-centralen ska bytas ut. En del av plankorna i golvet kommer behöva lyftas upp för arbetet, säger Lennart Berggren.

Han visar flera saker i kyrkan som ska åtgärdas när renoveringen startar till våren. Väggarna ska tvättas och målas, taket måste isoleras.

– Just nu är det bara ett tunt lager spån där, förklarar Lennart Berggren.

Ilsbo kyrka har bland annat fått drygt 873 000 kronor för att göra en konservering av inventarierna i kyrkan. Och 652 000 kronor har getts i bidrag till invändiga målningsarbeten av väggar och tak.

– Alla förgyllningar ska restaureras och skulpturerna kommer att plockas ned från väggarna för att konserveras, säger Lennart Berggren.

Örjan Tjärnström är kyrkorådsordförande i Ilsbo församling och han berättar att renoveringen är efterlängtad av församlingen. H

– Den här renoveringen kommer att innebära förlängd livslängd för kyrkan och att den inte bara förfaller, säger Örjan Tjärnström.