Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande renovering i kyrka

Kyrkan i Ilsbo ska genomgå en omfattande renovering invändigt. Senast kyrkan fick en uppfräschning invändigt var 1965.

Stiftstyrelsen i Uppsala har fattat beslut om över 36 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning till stiftets kyrkor under 2012. Ilsbo kyrka är en av kyrkorna i stiftet som får högst belopp till renovering. Totalt har stiftstyrelsen beviljat drygt 2 miljoner kronor till renoveringen, därtill kommer Bergsjö- Ilsbo- Hassela pastorat att skjuta till ungefär lika mycket.

Lennart Berggren är konsult och har hjälpt till med att kartlägga vilka åtgärder som behövs göras i kyrkan i Ilsbo.

– Elledningarna och el-centralen ska bytas ut. En del av plankorna i golvet kommer behöva lyftas upp för arbetet, säger Lennart Berggren.

Han visar flera saker i kyrkan som ska åtgärdas när renoveringen startar till våren. Väggarna ska tvättas och målas, taket måste isoleras.

– Just nu är det bara ett tunt lager spån där, förklarar Lennart Berggren.

Ilsbo kyrka har bland annat fått drygt 873 000 kronor för att göra en konservering av inventarierna i kyrkan. Och 652 000 kronor har getts i bidrag till invändiga målningsarbeten av väggar och tak.

– Alla förgyllningar ska restaureras och skulpturerna kommer att plockas ned från väggarna för att konserveras, säger Lennart Berggren.

Örjan Tjärnström är kyrkorådsordförande i Ilsbo församling och han berättar att renoveringen är efterlängtad av församlingen. H

– Den här renoveringen kommer att innebära förlängd livslängd för kyrkan och att den inte bara förfaller, säger Örjan Tjärnström.