Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdömeslöst av Per Svedberg

/

Per Svedberg (S), riksdagsledamot från Näsviken, har ångest. Det är inte så svårt att förstå efter att han halvnaken i kraftfullt berusat tillstånd trakasserat en kvinnlig riksdagskollega i samband med Socialdemokraternas julfest i riksdagen.

Annons

Det finns också uppgifter på att han skrikandes, och med ett obscent språkbruk, framfört krav på sexuellt umgänge.

Hans uppträdande uppfattades av den drabbade kvinnan som så pass hotfullt att hon inte vågade öppna dörren utan var tvungen att tillkalla hjälp. Först sedan vaktpersonal ingripit blev det slut på trakasserierna.

Svedbergs beteende är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Vilket han själv också tillstår.

Även om han i första hand skadat sitt eget förtroende så drabbar det även hans parti och politikerkollektivet som helhet.

Att Svedberg i dag är djupt ångerfull är därför lätt att förstå.

Betydligt svårare är det att förstå varför han betett sig så omdömeslöst. Svedberg försöker förvisso inte skylla ifrån sig beteendet på att han var full, men förklarar det ändå med just detta faktum.

Därmed gör han indirekt fyllan till ett försvar för det inträffade.

Samtidigt säger han sig vara medveten om att den magoperation han genomgått innebär att han inte tål alkohol på samma sätt som tidigare.

Oavsett om Svedberg har utfört de här handlingarna under berusning eller ej så är han fullständigt ansvarig för sina handlingar. Men vetskapen om känsligheten för alkohol och likväl berusa sig gör inte precis saken bättre.

Eftersom den här händelsen inte kommer att bli föremål för en polisanmälan, då den drabbade kvinnan uppger att det inte finns någon anledning till att upprätta en sådan anmälan, förblir det här bara en fråga om förtroende. Per Svedberg har genom sitt agerande uppenbart förbrukat en stor del av sitt förtroende. Om detta råder det inte någon tvekan.

Frågan är i stället hur mycket förtroende som har förbrukats, eller kanske snarare hur mycket förtroende som finns kvar.

För bara någon månad sedan fastställde Socialdemokraterna i Gävleborg sin valsedel inför riksdagsvalet och på den återfinns Svedberg på plats tre. Den här placeringen gör honom till en av partiets främsta företrädare i länet och tyder också på att man har, eller åtminstone vid tillfället för valsedelns fastställande hade, ett stort förtroende för honom.

I vilken utsträckning har det inträffade påverkat detta förtroende?

Det är en sak som Socialdemokraterna i Gävleborg får hantera internt.

Betydligt intressantare är om Svedberg har tillräckligt med förtroende hos väljarna för att de ska skicka honom till riksdagen för att representera länet ännu en mandatperiod?

Det får vi eventuellt veta efter den 19 september nästa år.

Mer läsning

Annons