Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ombyggnaden av Teaterbio försenas

Den första ombyggnadsetappen i Bollnäs kulturkvarter blir försenad. Den nya konsert- och konferenslokalen i utbyggda Teaterbio i Folkets hus hinner inte bli klar till årsskiftet. - Nu handlar det tidigast om slutet av januari, säger Skanskas platschef Ulf Arnell.

Kulturpolitikerna i Bollnäs, med kultur- och fritidsutskottets ordförande Anita Blomqvist (S) i spetsen, har hoppats på en nypremiär till Bollnäs Blås konsert på nyårsdagen.

Men Skanskas byggledning tror inte att det är möjligt.

Från den här veckan och fram till den 3 augusti står också bygget stilla för semestrar.

- Med reservation för att vi då ska gå igenom tidsplanen ännu en gång, så tror jag att det blir svårt att klara schemat, säger Ulf Arnell.

Förseningen orsakas av negativa överraskningar under de första månaderna. Det visade sig exempelvis att en rad oförutsedda förstärkningar fick göras av Folkets hus bärande delar.

- De ritningar vi haft som underlag är ursprungshandlingarna från slutet av 1950-talet. De stämmer på en rad punkter inte överens med dagens byggnad. Folkets hus har ju byggts om flera gånger under åren, säger Ulf Arnell.

- När väggar avlägsnas upptäcker man ibland saker i konstruktionen som inte syns på originalritningarna.

Extra förstärkningar av stålstommen har blivit nödvändiga.

Men även en utbyggnad av ett större fläktrum än vad som planerats är bidragande orsaker till förseningen. Det kan innebära att totalkostnaden blir något högre än kalkylerade 22 miljoner kronor i etapp ett.

Läs hela artikeln i måndagens papperstidning.