Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ombyggnad blir billigare

En ombyggnad av Gärdesskolan – till en högstadieskola med plats för 240 elever hösten 2015.
Det är barn- och utbildningsnämndens förslag till kommunfullmäktige.

Gärdesskolan i Bollnäs tömdes på elever hösten 2010, när det blev en sammanslagning med högstadiet på Granbergsskolan, ett par kilometer från centrum.

Orsaken var att elevantalet på Gärdesskolan hade halverats ett år tidigare – när friskolan Lust & Lära startade.

Tanken var att sammanslagningen skulle pågå i högst två år – men nu är den inne på fjärde läsåret.

I juni 2012 beslutade kommunfullmäktige att högstadiet för tätorten skulle placeras på Gärdet – och sedan dess har det diskuterats både ombyggnad och nybygge, utan att några beslut har fattats.

Men nu närmar sig ändå ett beslut i kommunfullmäktige. På onsdagen fanns två alternativ för politikerna i barn- och utbildningsnämnden att ta ställning till – en helt nybyggd skola mittemot Torsbergsgymnasiets entré, eller en ombyggnad i Gärdesskolans hus A.

Efter en hel del frågetecken och diskussioner, blev beslutet att föreslå ombyggnadsalternativet – och igångsättning av bygget, så att inflyttning i "nya Gärdesskolan" kan ske inför höstterminen 2015.

– Kostnaderna för nämnden skulle bli 1,4 miljoner kronor högre per år för en nybyggd skola – och det kan inte motiveras i kommunens ekonomiska situation, sa nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Flera politiker från oppositionspartierna kritiserade det ekonomiska underlaget för nämndens beslut och Bengt-Olov Renöfält (C) fick igenom ett tillägg i förslaget till fullmäktige.

Det innebär att de årliga kostnaderna för både ny- och ombyggnadsalternativen ska finnas med i beslutsunderlaget till fullmäktige – liksom för- och nackdelar med båda.

– Vi i majoriteten håller med om att underlaget måste vara tydligare – men man ser ändå att alternativet nybyggnad blir dyrare, sa Jan Lahenkorva.

Och även om Gärdesskolans lokaler är gamla, så är det bara skalet som blir kvar efter renoveringen, sa Kristoffer Lindberg (S):

– Det här handlar om att vi bygger en ny skola inuti den gamla – där korridorkänslan är borta.