Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om verktygslådan inte räcker – stjäl!

Det finns kommuner som gjort en häftig resa till ett bättre företagsklimat.

Och kommuner – som Hälsingekommunerna - som ligger oroväckande fast förankrade i bottenträsket. Utan tecken på att ta sig upp ur träsket.

Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landet.

År 2003 karaktäriserades Trosa som årets sjunkbomb. Det blev en vändpunkt. Och i årets rankning ligger Trosa tvåa bland 290 kommuner.

Det finns andra goda exempel. Surahammar som de senaste åren stadigt legat i samma bottenträsk som Hälsingekommunerna, klättrar 145 placeringar till plats 119! Och Hallstahammar klättrar 89 placeringar till plats 51.

Den enda Hälsingekommun som går åt rätt håll i rankningen är Hudiksvall som förbättrar sitt läge med 66 placeringar. Ovanåkers ökning med en placering är närmast försumbar.

Med undantag från Hudiksvalls placering 196, ligger samtliga kommuner i Hälsingland fast förankrade i den sämsta tredjedelen av Sveriges kommuner när det handlar om företagsklimatet.

Inte ens Gävle, som borde vara hela länets dragare, kan stoltsera med bra företagsklimat. Snarare tvärt om. Eller vad sägs om placering 236? Svagt.

Svenskt Näringslivs ranking baseras främst på enkätsvar från totalt 38 000 företagare från hela landet, 1 200 i länet. Företagen har svarat om bland annat kommunens service till företagen, infrastruktur, konkurrens från kommunala verksamheter och attityder till företagande.

Om man ser till enskildheter är det värt att notera att kommunala tjänstemäns och politikers attityder i Söderhamn försämrats kraftigt under den här mandatperioden. 2009 låg kommunen på placeringar runt 40 när det gäller dessa faktorer. Sedan dess har kommunen tappat ungefär 130 placeringar? Vad har hänt? Eller inte hänt?

Hudiksvall visar i stort sett bara positiva siffror, i synnerhet när det gäller kommunpolitikernas attityder som förbättrats till 110, från att under flera år legat sämre än plats 250. Kan det vara ett resultat av den nya politiska ledningen?

I Nordanstig är det ingen enskild faktor som sticker ut. Totalplaceringen 227 är jämförbar med resten av Hälsingekommunerna. Däremot ligger tillgången till kompetens på plats 50 och måste betraktas som en ordentlig möjlighet och förutsättning när det gäller att utveckla kommunen.

De största förändringarna i Bollnäs är att allmänhetens och skolans attityder till företagande förbättrats avsevärt, medan det försämrats bland politiker, tjänstemän och media.

Också i Ovanåker har politikernas och tjänstemännens attityder till företagande försämrats ordentligt. Men trots detta ligger både Bollnäs och Ovanåker över genomsnittet när det gäller företagande.

För Ljusdals del ser det ut som om kommunen i det närmaste har dränerats på kompetens. Från plats 205 till 279. Företagarna har också blivit mycket mer missnöjda med tele- och IT-funktionerna. Däremot är nyföretagandet på uppgång.

Man ska nog akta sig för att dra för långt gående och detaljerade slutsatser av sådana här rankningar. I synnerhet när man ser till de olika ämnesområdena.

Däremot kan man se tendenser och använda rankningen som ett samtalsmaterial när det gäller att utveckla företagandets villkor i kommunerna.

Framgångskommunen Trosa tipsar bland annat om att vara tydlig och handlingskraftig, satsa marknadsföringspengar på invånarna i kommunen snarare än på extern marknadsföring, skapa mötesplatser och vara så obyråkratisk som möjligt.

Dessutom uppmanar Trosa till stöld. "Uppfinn inte hjulet. Det är fint att stjäla. Det finns ingen kommunal copyright. Om någon annan kommun har gjort något bra – stjäl!"

Nu är det upp till Hälsingekommunerna att göra samma resa som Trosa, Surahammar och andra som gjort ett lyft.

Det finns en hel verktygslåda att använda.

Och om den inte räcker - stjäl!