Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om statens makt- och kontrollbehov

När det nu ses som något fult att ta emot statlig ersättning vid arbetslöshet, så borde man rimligtvis mötas av tacksamhet om man väljer att inte ta emot ersättning, eftersom man då inte utgör någon belastning för samhället.

Trots att a-kassan har nedmonterats till nästan ingenting, så tycks kontrollen kring den bara öka så in i absurdum. Den fuskpropaganda som de senaste regeringarna förmedlat genom Sveriges Radio och Sveriges Television har gjort det fulare än någonsin att ta emot a-kassa eller sjukersättning, och många arbetslösa och sjuka jagas nu med blåslampa.

När det nu ses som något fult att ta emot statlig ersättning vid arbetslöshet, så borde man rimligtvis mötas av tacksamhet om man väljer att inte ta emot ersättning, eftersom man då inte utgör någon belastning för samhället. Nu kan vi klart konstatera att så är det definitivt inte.

Det var ju inte så att jag fick något tackbrev från staten när jag under februari månad tackade nej till ett 39-procentigt aktivitetsstöd, alltså 65 procent av en 60-procents lön, för att bli intagen i statens förnedrings- och arbetsläger för långtidsarbetslösa (kallat garanti). Nejdå, tvärtom skulle jag bestraffas även för detta och a-kassan chockhöjde medlemsavgiften från 115 kr till 365 kr i månaden, trots att det inte gick att få ut någon ersättning. Ingen människa betalar 365 kr i månaden för ingenting, så det slutade med att jag blev tvungen att gå ur a-kassan.

Det här exemplet påvisar klart och tydligt att det handlar om makt och kontroll eftersom man till och med bestraffar den som inte belastar staten. Den nyliberala EU-politiken har ett huvudsakligt syfte och det är att ständigt maximera konkurrensen om jobben i Sverige, så att man kan tvinga människor att ta jobb till lägsta möjliga lön och under sämsta tänkbara arbetsförhållanden. Hungriga vargar jagar bäst, var det någon som sa.

Krister Lilja

Sala

Sekreterare i Folkrörelsepartiet (Frp)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel