Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om skam och skuld

Sven Jansson sin föreläste om skam och skuld i AlftaQuren häromkvällen. Föreläsningen ingår i Folkhälsoväckan som pågår runtom i södra Hälsingland denna vecka.

Många människor går runt och lider av skam, men vet inte om att det är skam de lider av.

– Det finns många som har djupare erfarenheter av skam, än jag. Skam är svårare än känslan av skuld, säger Sven Jansson.

Vad finns det då för bakomliggande orsaker till att många känner skam? En orsak kan vara att man som barn inte fick vara barn och därmed inte heller kan bli riktigt vuxen och att det därför hackar i nuet. Ett barn fick axla en uppgift, som till och med en vuxen skulle ha svårt att klara, resonerar Sven Jansson.

Eller så kan man bli "skammad" av någon. En mild form av skamning är när en förälder strängt uppmanar sitt barn, ska du inte tacka farfar för den fina presenten. Vilket i sin tur kan leda till att barnen tänker "jag gör då inget rätt". Barnet känner sig fel och i värsta fall kan den känslan stanna kvar hela livet.

En kvinna berättade att hennes kille brukade ofta säga att hon var äcklig. Då brukade hon gå och duscha och byta kläder. Det tog lång tid innan kvinnan förstod att det var killen hon behövde byta ut.

"Skammad" innebär att bli utsatt för något otillbörligt och som förvrider självbilden.

– Om jag blir "skammad" kan något i mig brytas sönder, säger Sven Jansson.

Den som lider av skamkänslor behöver få hjälp. Den behöver tala förtroligt med någon och någon som lyssnar. Det krävs även mod att ta hjälp och resa sig, enligt Sven Jansson.

Skuldkänslor beror på mer konkreta händelser. Jag har gjort ett fel eller inte gjort något jag borde i ord, tanke eller handling. I bästa fall vet jag själv om det och tar ansvar för det jag har gjort eller inte gjort.

Skuld innebär också att den jag står i skuld till efterskänker skulden, utan att för den skull varken glömma eller sluta känna, för att jag ska bli fri från känslan av skuld. Jag får förlåtelse.

– När det gäller skuld är jag skyldig någon något.Jag bär på en tyngd. I bästa fall och i den bästa av världar, så erkänner jag att det är så. Jag har en skuld och jag äger den. Den här skulden är min, säger Sven Jansson.