Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Om man ger får man tillbaka"

Om vad som gjort att Per Holknekt lika snabbt tagit sig till toppen som hamnat på samhällets botten talade han i en fullsatt Ulrika Eleonora kyrka på torsdagskvällen.

Annons

Året är 1978 och två tonårspojkar sitter i svarta Dala-natten med en flaska hembränt intill sig och väntar på att burarna i sjön ska fyllas med kräftor. Den ena är Per Holknekt, 18, och snart ska han få han frågan om de inte borde dra till Amerika.

– Jag hade kunnat säga nej. Jag hade kunnat säga att jag har flickvän, just flyttat till egen lägenhet och vill skapa mig ett tryggt liv i Dalarna.

Nästa dag köpte de biljetter.

– Om jag inte hade sagt ja den där natten hade jag inte stått här idag, säger Per Holknekt, och syftar på torsdagskvällens föreläsningsplats, en fullsatt Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn.

Genom att säga ja har Per Holknekt inte bara blivit en av världens främsta skateboardåkare, han har också bland annat grundat klädmärkena Svea och Odd Molly – och hittills 25 andra företag. Han beskriver hur han driven av sina föräldrars visdomsord orienterat sig på ett sätt som tagit honom till toppen inom idrottsvärlden och i näringslivet. Men det är en väg som lika lätt dragit honom till botten. Så har hans liv hittills sett ut, från framgång till fall, från fall till framgång.

– För några år sedan bodde jag i en skogsdunge söder om Globen. Jag sålde Situation Stockholm för att överleva och missbrukade alkohol, säger Per Holknekt.

Orden som ekar i hans huvud är bland annat mammans uppmaning att han inte ska vara som alla andra. För då är han utbytbar. Per Holknekt tycker det här har hjälpt honom. Men kanske ställer det också orimliga krav. Han talar om att tro – på sig själv och på andra, på vikten att konstant bekräfta andra. "Om man ger får man tillbaka" är ett återkommande mantra. Även det draget till sin spets, vilket det mesta verkar vara i Per Holknekts liv, innebär höga insatser för jaget kan man föreställa sig.

– Att ge, ge, ge, säger Per Holknekt.

Tillbaka får Per Holknekt när en socialsekreterare tar hans ansikte mellan sina händer, ser honom i ögonen och säger: jag tror på dig.

– Jag hade just stått och tittat in i ett fönster till huset där jag bott, sett min familj dansa ut julen tillsammans med en annan man. Jag insåg att jag straffat ut min trovärdighet och att jag behövde hjälp.

Per Holknekt gick i behandling och blev frisk.

– Det är bättre att vinna än förlora, säger Per Holknekt, och citerar sin pappa. Vi lever i konstant konkurrens, i hierarkier, marknadsandelar och kärlek där vem som helst kan vinna – men vem som helst kan också förlora.

Annons