Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om katterna och jag själv får välja

Egentligen finns det ingen anledning att sitta och tugga på en bulgursallad så här efter jul.
Överviktiga och feta lever längre basunerade tv-nyheterna ut strax efter frosserihelgerna. Som en direkt uppmaning att sjunka ännu längre ned i Aladdinasken och verkligen äta upp såväl körsbärstryffel som äggtoddynougaten. De där bitarna jag tidigare ratat i ren självbevarelsedrift.

Annons

Byt inte ut julmusten mot diet-läsk för då kan du bli deprimerad. 250 000 amerikaner mår psykiskt dåligt och de dricker alla Diet Coke. Alltså har inte deras pizza- och hamburgerkonsumtion, eller eventuella diabetesdiagnos något med depressionen att göra.

Fetmaoperationerna ökar bland yngre i en rasande fart. Och nu finns det risk att patienterna bli alkoholister på kuppen. Ja, inte av själva ingreppet men många har utvecklat ett alkoholberoende hävdar Dagens Eko. Forskare tror att det kan bero på att matintaget är så begränsat efter en operation att patienterna inte tål spriten.

Jag tror att de dövar sin sorg över att aldrig kunna njuta av mat.

Och i stället för att äta tre kg tomater om dagen har det nu kommit ett piller som innehåller motsvarande mängd lykopen. Och vips har risken för hjärnblödningar och hjärtattacker minskat i samma raska takt som räven tar sig över isen.

Sonen har tolkat de senaste tomatrönen på sitt eget sätt. Genom att dränka all mat i ketchup. Med den sockerfria varianten, nota bene.

Som om inte detta vore nog har katterna blivit oroväckande feta. Jag ser framför mig hur de ligger där och sträcker sig efter, kanske inte en pralin till, men väl lite gräddstuvad Whiskas. Fullständigt blasé inför den magre veterinären och hans hotfulla insulinsprutor.

Jag måste sluta lyssna på alla möjliga och omöjliga forskningsrapporter. Och tänk om mina journalistkollegor kunde rata åtminstone varannan.

För krav på bättre underlag innan forskningsanslagen dimper ner som godisregn över möjliga och omöjliga hypoteser, är väl inte att tänka på.

Eller så anammar jag samma förhållningssätt som jag har till opinionsundersökningar: Inte allt och alla. Och inte hela tiden.

Ett synsätt som kan användas i de flesta sammanhang, även när det gäller livets goda.

Om både jag själv och katterna får välja.

Mer läsning

Annons