Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om Kaplan ( MP) kan sitta kvar avgörs hur du svarar på de här frågorna

Lek med tanken att en minister i Alliansregeringen, låt oss säga en moderat, hade varit på middag. Och fotograferats. På samma bild fanns bland annat en ledande person från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen med.

En tredje person fanns också med på bilden, låt oss dra till med vice ordförande i Hembygdsföreningarnas riksförbund, som senare har skrikit: "Döda! Döda! Döda!" Och pratat om ett annat folk som hundar.

Läs mer: Förkastligt med statligt stöd till organisation som talar om att "Döda!" och om hunda

Skulle den ministern ha kunna sitta kvar? Svarar du ja på den frågan kan du sluta läsa nu.

Tänk dig att olika moderata företrädare ryckt ut och försvarat sin partikamrat.

”Jag har varit på middag med Niklas Svensson Men det är ingen som har anklagat mig för att vara journalist för det”, twittrar en Europaparlamentariker. Senare försöker parlamentariken förklara att det var skämt...

"Har själv deltagit på hembygds-middagar flera gånger. Det brukar vara rätt informella och livliga tillställningar med många deltagare", twittrar partiets försvarspolitiske talesperson.

Börjar det kännas som om hela Moderaterna tappat omdömet helt? Och kanske inte bara ministern på middagen borde avgå utan även europaparlamentariken och försvarspolitiske talespersonen borde fundera över sina roller?

Svarar du ja, ställ dig då frågan om Mehmet Kaplan (MP) kan sitta kvar som bostadsminister. Och fundera på Max Andersson och Jakop Dalundes omdömen.

Bilderna på Mehmet Kaplan från sommaren 2015 är besvärande. Här deltog Barbaros Leylani, vice ordföranden i Turkiska Riksförbundet som skämde ut sig med ”Döda-talet” (talet om att döda armenier) på Sergelstorg.

Medverkade på middagen gjorde också Ilhan Senturk, ordförande för Grå vargarna i Sverige. Grå vargarna är en högerextrem och våldsam fascistisk organisation, numera närstående det turkiska islamistpartiet AKP som leds av den allt mer auktoritäre Erdogan.

Läs mer: EU och vännen Turkiet är en märklig historia

För Expressen beskriver Turkietexperten Helin Sahin vid Olof Palmes Internationella Center organisationen så här:

– Det är en turkisk högerextremistisk grupp som har sitt ursprung i ultranationalistiska partiet MHP i Turkiet som i dag i och för sig finns organiserad inom regeringspartiet AKP.

– Etniska grupper som kurder och armenier riskerar ständigt lynchmobbar. Och den speglingen kan man se även här i Sverige i olika grupper. Det hotet finns ständigt mot minoriteter.

Nolltolerans mot fascism och rasism måste gälla oavsett fascistens och rasistens modersmål eller religion Varje annan hållning är demokratiskt otänkbar. I alla fall för den här ledarsidan.

Tycker du fortfarande att ministern kan sitta kvar?