Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om influensan kommer...

Mellan 150 och 2 100 personer i länet skulle kunna dö om vi drabbas av en influensapandemi. Den bedömningen gör landstinget, som tillsammans med länsstyrelsen skickat ut en enkät till länets kommuner för att få besked om hur väl förberedda vi är om svininfluensan kommer.

Hittills har endast tre fall av svininfluensan konstaterats i Sverige. Men landstinget och länsstyrelsen vill ändå redan nu göra en inventering av beredskapen i länet.

I enkäterna ska kommunerna svara på frågor om bland annat tillgången på extra personal, möjligheterna att vaccinera barn och äldre och vilken beredskap man har för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner som elförsörjning, vatten och avlopp och avfallshantering vid en pandemi.

- Vi vill få en klar bild av hur beredskapen ser ut och vad kommunerna kan tänkas göra för att förbättra beredskapen, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på Landstinget Gävleborg, till Gefle Dagblad.

Mäkiltalo har gjort olika prognoser på hur influensan skulle kunna slå i Gävleborg. Den mest extrema är att hälften av befolkningen drabbas och att dödligheten är 1,5 procent. I så fall skulle 2 100 personer avlida. En dödlighet på 0,5 procent skulle innebära 150 dödsfall i Gävleborg.

Enkäterna ska vara besvarade senast den 5 juni.