Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om en tid på gränsen till anarki och kaos

En lönnkrögare och en småtjuv bidrog till att för omkring 100 år sedan sprida bilden av Hälsingland ut över landet. Begreppet hälsingeliv på gränsen till anarki och kaos kom i rikspressen att bli liktydigt med hembrännare, lönnkrögare, bondfångare och ficktjuvar.

Annons

Nu blir den tiden teater i form av folkteaterns uppsättning Jerfsölöif, icke precis okänd på Hälsinglands träteater i Järvsö med premiär på midsommarafton.

Många av de som är inblandade i produktionen har tidigare medverkat i uppsättningar på Träteatern. Flera av dessa uppsättningar har haft sin grund i lokalt förankrad historia, där ensemblen genom att läsa och lyssna till berättelser som bygdens folk har förmedlat skaffat sig djup kunskap om livet i bygden förr och nu.

– Mycket av det där har vi inte tidigare använt oss av. Det har legat i bakgrunden och nu känns det som det är tid att ta fram det igen, säger Alexandra Zetterberg, som spelar lönnkrögerskan Pila-Brita.

Det är omkring Pila-Brita, småtjuven Åkerberg och de brutala dubbelmorden i Delsbo och Arbrå 1901, som ledde till livstidsstraff för Åkerberg, som handlingen kretsar. I centrum finns också sanndrömmerskan Edla Karlsson, vars drömmar bidrog till att peka ut Åkerberg som gärningsman.

I mars kopplades Per Engman och hans kapell till projektet. De har svarat för musiken, som beskrivs som en blandning av folkrock och folkpop.