Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om 200 dagar väljer Sverige arbetslinjen eller bidragslinjen

I dag är det 200 dagar kvar till riksdagsvalet. Vägvalet Sverige och Gävleborg står inför handlar om vi ska fortsätta med en samlad Allians som går till val på en förstärkt arbetslinje eller återgå till Socialdemokraternas politik där kärnan är höjda skatter på jobb och tillväxt för att finansiera höjda bidrag.

Tack vare Sveriges starka offentliga finanser har alliansregeringen kunnat genomföra kraftfulla åtgärder för att jobben ska bli fler och skola, vård och omsorg värnas, trots en svår finanskris. För att fortsätta byggandet av ett Sverige där alla behövs måste vi fortsätta se till att det blir mer kunskap i skolan och fler får ett arbete. I dag har över 200 000 fler personer ett jobb att gå till jämfört med 2006. Det har gett fler människor en egen försörjning och arbetsgemenskap samtidigt som de med varje arbetad timme bidrar till att skapa de resurser som behövs för att vi till exempel ska kunna fortsätta utöka antalet undervisningstimmar i skolan och förbättra karriärmöjligheterna för duktiga lärare.

Svensk ekonomi är fortsatt en av Europas starkaste och efter en lång och utdragen lågkonjunktur ser vi nu tecken på återhämtning och normalisering. I takt med att ekonomi återhämtar sig avtar behovet av stimulanser. Då är det prioriterat med fortsatta reformer som stärker skolan och konkurrenskraften. Dessa reformer behöver finansieras krona för krona. Först och främst vill vi stärka arbetskraften genom utbildningssatsningar genom tidigare stöd för den som riskerar att halka efter, mer undervisningstid i främst matematik och bättre lärare genom fler karriärtjänster för lärare och mindre administrativ börda. Det handlar också om att öka jobbchanserna för dem med svag förankring genom bland annat fortsatt stöd för yrkesintroduktionsavtal tillsammans med en bred verktygslåda såsom nystartsjobb, instegsjobb, rabatter och utbildningar. I takt med att konjunkturen förbättras ska de offentliga finanserna återföras till balans och överskott. Så kan jobben fortsätta bli fler.

Socialdemokraterna föreslår i stället en återgång till den politik som byggde upp ett rekordstort utanförskap. I sin budgetmotion föreslår de skattehöjningar och bidragshöjningar som väntas leda till att över 80 000 svenskar mister jobbet. Samtidigt har de ett arbetslöshetsmål som, i avsaknad av förslag för fler jobb, kommer att behöva nås på samma sätt som Socialdemokraterna tidigare uppnått det: genom att driva ut människor från arbetsmarknaden och in i utanförskap. Socialdemokraternas budget är även underfinansierad med mer än 10 miljarder och har ett större underskott. Det ger ett hål i offentliga finanser, men utan att stötta jobben, då pengarna i stället prioriteras till bidrag.

Anna Kinberg Batra (M)

gruppledare och ordförande riksdagens finansutskott

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Tomas Tobé (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel