Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckor på grund av okunskap

Flera industrier har brister i sitt förebyggande arbetsmiljöarbete, det konstaterar Arbetsmiljöverket som har besökt 100 anläggningar i landet.

Annons

Arbetsmiljöverket har under de senaste åren inspekterat anläggningar i hela landet som tillverkar eller eldar med dammande bränslen. På sådana anläggningar är risken för explosioner hög. 70 procent av de besökta anläggningarna hade brister i sitt förebyggande arbetsmiljöarbete. Hälften av de anläggningarna hade så stora brister att det ledde till åtalsanmälningar.

Gunnar Lööf som är brandmästare på norrhälsinge räddningstjänst tycker att anläggningarna över lag i norra Hälsingland bedriver ett bra arbete för att minska olycksriskerna.

– Företagen måste veta om vilka risker som finns i deras arbetsmiljö och de måste sätta in åtgärder för att minimera riskerna, säger Gunnar Lööf.

Han tror att olyckor som händer oftast beror på okunskap, och misstag som sker i de dagliga rutinerna.

– Det är ofta små detaljer i vardagen som kan orsaka en olycka, säger Gunnar Lööf.

Arbetsmiljöverket har besökt en femtedel av samtliga företag som tillverkar eller eldar med förädlade träbränslen. Olyckor och plötsliga bränder inträffar återkommande på sådana arbetsplatser. Ett 50-tal händelser av explosionsartad karaktär anmäldes till Arbetsmiljöverket under perioden 2002-2008.

– Det är viktigt att företaget har identifierat riskerna i verksamheten och att man har en handlingsplan för vad man ska göra om en olycka sker, säger Gunnar Lööf.