Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckliga egoister

En hel generation olyckliga egoister växer fram. Över fyra miljoner svenskar sitter ständigt uppkopplade, företrädesvis via sina smartphones. Facebookstatusen måste uppdateras. Bullbak läggas ut, en bild på söta dottern eller bara ett meddelande om att jag fyller år. Flest grattis vinner.

Annons

140 tecken på twitter ska levereras med jämna mellanrum. Ju smartare formulerat desto bättre. Då kanske du blir retweetad till någon annans följare och får därmed känna den enorma tillfredsställelsen av att ha skrivit, något klokt eller fyndigt. Ju fler desto bättre.

Jonas Gardell utsågs till den främste opinionsbildaren på twitter förra veckan. Oklart vad det egentligen betyder. Kanske bäst att inte tolka för mycket.

Sms skickas till höger och vänster. Ett speciellt språk har utvecklats för att spara på tummarna. R.I.P, I. R.L eller Gr8 dyker plötsligt upp på displayen.

Få ringer med mobilerna. Då måste man ju prata, samtala.

På vissa journalisthögskolor inleds utbildningen med en telefonkurs nu för tiden. De blivande journalisterna måste komma över sin telefonskräck och sluta skicka sms till människor de vill intervjua. Nej, det är ingen skröna.

Och nu kommer forskningsresultaten slag i slag om vad vårt enorma behov av att surfa runt i sociala medier gör med oss, som sociala, empatiska varelser.

Räcker det att trycka på gilla-knappen när någon skriver "Stoppa massakern i Syrien" eller skicka runt ett R.I.P så fort någon avlidit?

För ett par veckor sedan kom en undersökning levererad av Göteborgs universitet, som gjorde gällande att kvinnor blir olyckliga av Facebook. Undersökningen dissekerades omedelbart och kritiserades för sitt usla underlag.

Men en snabb koll på den egna FB-sidan en vanlig onsdag skulle kunna få vilket självförtroende som helst att gå i botten: Anne har precis köpt musslor för 22 kronor kilot i sin franska by och ska fixa lunch på balkongen. Robert, han är på väg till mediernas nya spännande mötesplats i Göteborg.

Marie, har repat inför ett gig där hennes texter ska framföras av en ny svensktoppsstjärna. Sofia, hon vandrar genom Atens gator på väg till sitt sjätte kurstillfälle. Och en annan Marie, hon njuter av semestern i Mexico.

En tröst till tjejer och kvinnor som bli nedstämda av dylika statusuppdateringar: Ingen lägger ut att de just fått spö av sin man, att deras barn totalt misslyckats på matteprovet eller att de faktiskt inte orkar baka kladdkakor till hela kvarteret. De skulle inte ens skriva det i sin egen dagbok. Om de hade någon.

Nu har det också visat sig, efter experiment gjorda vid Maryland-universitetets handelshögskola att vi blir egoister. De smarta mobiltelefonerna minskar helt enkelt vårt engagemang i samhället och för andra människor.

Naturligtvis går det att avfärda dylika undersökningar också. Men stressforskare Torbjörn Åkerstedt har en poäng när han tycker att vi borde ha en samhällsdebatt om hur den nya tekniken påverkar oss. Och hur stor användning som är rimlig.

Likheter finns med andra missbruk, som spelberoende. Användaren av sociala medier söker bekräftelse och belöning.

Kanske vågar man hoppas på en motreaktion. Barnen till de ständigt uppkopplade föräldrarna kanske tröttnar och börjar leka och prata med varann.

Tills dess, logga ut ibland. Sätt mobilen på ljudlöst. Och du missar ingenting. I.R.L.

Mer läsning

Annons