Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycklig björntjänst av Arbetsmiljöverket

/

För några veckor sedan rapporterade HT om Arbetsmiljöverkets förslag till nya föreskrifter för minderåriga i arbetslivet. Enligt förslaget ska skoltiden och arbetstiden räknas ihop och ingen under 18 år får gå i skolan och arbeta mer än totalt 8 timmar per dag eller 40 timmar i veckan.

Annons

Vi kunde då läsa om Elina Foander som jobbar på McDonald's i Hudiksvall under helgar och kvällar, och hon hade väldigt svårt att se hur hon skulle kunna fortsätta med detta då hennes schema varierade mycket vecka från vecka.

Hennes arbetsgivare såg också stora problem med att pussla ihop det. Och var därför kritisk till förslaget även om han samtidigt uttryckte förståelse för att Arbetsmiljöverket ville säkra ungdomars tid och ork för skolarbete. Men menade att den balansen redan fanns i dag.

Liknande synpunkter gav andra arbetsgivare, som oftast är de som anställer de här ungdomarna, uttryck för.

I förra veckan lämnade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv sitt samlade remissvar på förslaget från Arbetsmiljöverket. Svaret följer samma kritiska linje som den som företagarna i Hudiksvall uttryckte.

De nya riktlinjerna är tänkta att träda i kraft om ungefär ett år, den 1 februari. Om så blir fallet kan det i princip blir slut på extraarbete för ungdomar som samtidigt går i skolan. För utöver taket på 8 timmar om dagen eller 40 timmar i veckan innebär förslaget att skolungdomarna på helgerna ska ha 48 timmars sammanhållen vila. Så utöver omöjliggörandet av kvällsjobb stängs dörren även för att jobba på helgen.

Dessutom föreslås reglerna vara straffsanktionerade. Vilket innebär att om de här ungdomarna jobbar i strid med reglerna kan arbetsgivarna dömas till böter.

Arbetsmiljöverket är således på väg att slå igen dörren ordentligt för de ungdomar som vid sidan om skolarbetet vill arbeta lite extra.

Vilket i sin tur kommer att försvåra för de här ungdomarna att få arbete under sommaren och andra skollov. De går därmed inte bara miste om utebliven lön, utan missar också chansen att få arbetslivserfarenhet.

Det här kommer att innebära att det blir svårare för ungdomarna, när de blir något äldre, att etablera sig på arbetsmarknaden. Med konsekvensen att ungdomsarbetslösheten stiger. Från en redan i dag alldeles för hög nivå.

Arbetsmiljöverket är alltså på väg att göra de här ungdomarna en ordentlig björntjänst.

Visst är det så att deras huvudsakliga koncentration bör ligga på skolarbetet. Att göra bra ifrån sig i skolan, skaffa sig bra betyg och sedan studera vidare. Men det kan inte vara upp till Arbetsmiljöverket att avgöra om det bästa för de här ungdomarna är att ägna sig åt några timmars extraarbete i stället för att exempelvis sitta vid datorn. Vad ungdomarna gör på helgen bör de bry sig än mindre om.

Om Arbetsmiljöverket i stället ägnar sig åt de stora arbetsmiljöfrågorna så klarar säkert de här ungdomarna av att tillsammans med sina föräldrar avgöra hur mycket tid som de ska lägga på att arbeta extra vid sidan om studierna.

Mer läsning

Annons