Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olssons första seger

Joel Olsson fick till en fullträff när X-cupen gästade Helsinge Motorstadion.
– Jätteskönt att det gick vägen, pustade den 18-årige Söderhamnskillen direkt efter målgång i seniorklassens A-final.

Annons

Årets tredje deltävling i X-cupen i folkrace avgjordes under lördagen. Ett stort startfält mötte upp och även på åskådarplats var det välbesatt.

Bäst i kvalet för seniorklassen lyckades Anders Tholander. Borlängekillen vann samtliga sina tre kvalheat och slutade därmed på oslagbara 21 poäng.

19 pinnar – två förstaplatser samt en andra – blev skörden för Andreas Salin, Bollnäs, hemmafavoriten Jocke Jonsson, Dan Olsson, Årsunda samt härjedalingen Peter Schylberg. Denna kvintett kunde därmed göra sig beredda för A-finalen.

Detsamma gällde även Joel Olsson, som slutat etta, trea respektive etta i sina tre kvalframträdanden. Denna svit räckte till B-final, som han vann före Sandvikens Conny Göransson.

 Joel och Dan Olsson var snabbast i starten för A-finalen och utkämpade en hård kamp under det inledande skedet. Men efter det att Anders Tholander rullat på tak i alternativspåret och blockerat vägen för de övriga så avbröts heatet.

Det blev omstart och återigen var Joel Olsson på hugget. Han vann en överlägsen seger.

– Men jag var allt lite orolig. Backväxeln fungerade inte och dessutom hade jag vissa problem även med tvåan, berättade Joel.

Det var dock aldrig någon fara på taket. Backen behövde ju aldrig användas...

– Nej, det var bra. En härlig förstaplats inför hemmapubliken och min första seger som senior, jublade Joel vidare.

Kampen om andra plats stod hård mellan Andreas Salin och Jocke Jonsson. Den sistnämnde fick problem med motorn, men hade övertaget till tio meter före målgång. Då lyckades Andreas smita förbi!

Damklassens suverän hette Maja Larsson. 19-åringen, hemmahörande i Järbo, vann alla sina heat i kvalet och vann därefter även A-finalen. Det var stor uppvisning.

I B-finalen styrde Johanna Hedberg, Söderhamn, in på tredje plats.

Linus Andersson har haft en framgångsrik vårsäsong bland juniorerna. Årsundaföraren fortsatte nu sitt segertåg. Facit blev idel förstaplatser, såväl i kval som final.

B-finalen vanns av Sandvikens Marcus Persson. Trea här blev Maja Henriksen, Söderhamn.

Totalt i X-cupen, med tre av sex deltävlingar körda, så toppar Joel Olsson seniorklassen på 60 poäng, fyra före Conny Göransson. Jocke Jonsson parkerar på tredje plats med 52.

Bland juniorerna har Linus Andersson kopplat greppet, medan Therese Stattin återfinns i täten i damklassen.