Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olsson tog hem segern i Frankrike

I helgen slog Söderhamnsbördige Fredrik Olsson, 34, till ordentligt när han lyckades ta hem tungviktsklassen i Franska mästerskapen i kyokushin-karate.

– Det känns fantastiskt, man vet att man har kommit därifrån med guldet och då är det svårt att hålla känslorna i styr, säger han.

Tävlingen som gick av stapeln i Lille, Frankrike, avgjordes under söndagen. Fredrik Olsson har deltagit tre gånger tidigare i Franska öppna men inte lyckats ända fram. Denna gång inledde han mot Billi Abraham Baez från Dominikanska republiken.

Kort efter matchstart träffade ex-hälsingen med ett välriktat knä och tog hem segern på knockout.

I kvartsfinalen försökte Kruno Terihat från Kroatien komma in nära och förstöra Olssons rytm utan att lyckas. Matchen var över efter den första ronden.

Romain Gentile från Frankrike jobbade i semifinalen med att bearbeta insidan på Olssons ben och använda slag mot bröstet. 34-åringen som numera bor i Göteborg, lyckades ändå hitta en öppning och träffade fransmannen med ett knä på hakan och tilldömdes segern på poäng.

– Det är min farliga teknik kan man säga. Ofta med ett knä mot magen och att man sedan istället lyfter mot huvudet när luckan kommer, förklarar han.

I finalen väntade Merey Suyunov från Kazakstan. Olsson inledde lite mer försiktigt för att sedan öka mot slutet av den första ronden.

– Då backade han undan och jag fick medvind och pressade ut honom från mattan.

Resultatet blev en arbetsseger eftersom domarna sett Olsson som den mest aktiva under matchen. Känslorna efteråt präglades av glädje och stolthet.

– Det är stort att vinna ett internationellt guld. Kyukushin är så pass tufft, det krävs mycket träning och rutin.

Fredrik Olsson rankar fortfarande EM-bronset från 2012 som sin största merit. Segern i Frankrike hamnar strax där bakom tillsammans med en titel i Swedish Open och Danska öppna mästerskapen. Sista helgen i maj ställer han återigen upp på ett EM. Målet är högsta tänkbara.

– Inställningen är att gå för ett guld nu då jag redan har ett brons. Jag ska göra allt för att nå så långt som möjligt.