Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olof från Ramsjö tog brons i Yrkes-SM – och fick en pratstund med kung Carl Gustaf

Yrkes-SM avgjordes nyligen och under några dagar tävlade landets vassaste unga yrkesarbetare mot varandra. Ramsjökillen Olof Nilsson är elinstallatör och tog hem brons i sin yrkeskategori.

200 yrkessklickliga ungdomar mätte i förra veckan sina krafter mot varandra när Yrkes-SM avgjordes i Malmö.

Yrkes-SM syftar till att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom områden som bland annat bygg, it, design och industri.

Olof Nilsson från Ramsjö tog hem bronsplatsen i kategorin installationselektriker.

– Det känns bra. Det var programmeringen som jag inte riktigt klarade av men jag tog brons ändå, så det gick ju skapligt, säger Olof, som till vardags arbetar på Sörens El i Hudiksvall.

Läs mer: Yrkes-SM med kunglig glans – "Det är fränt att han kommer"

Tävlingen, som pågick under tre dagar, gick ut på att deltagarna skulle göra olika sorters elinstallationer, allt medan domare iakttog utförandet.

– Domarna var med hela tiden och bedömde hur man arbetade, hur säkert man arbetade och sen hur resultatet blev, säger Olof Nilsson.

Vad betyder en sådan här utmärkelse?

– Det är en häftig grej att få. Roligt att ha på sitt CV också, att kunna skriva att man har fått brons i SM, säger han.

Läs också: Byggelever snickrade sig vidare till Yrkes-SM – "Stolt att bli uttagen"

I år fick Yrkes-SM extra kunglig glans när kung Carl XVI Gustaf besökte tävlingarna. Och Olof Nilsson var en av de som fick möjlighet till en pratstund med kungen.

Hur kändes det att träffa kungen?

– Det var lite häftigt ändå och inget som jag hade väntat mig. Jag visste att han skulle komma på mässan men inte förbi just oss, säger han.

Vad pratade ni om?

– Han frågade om det hade gått bra och om det hade varit roligt att tävla. Han verkade intresserad och man märkte att han hade humor, han var skämtsam, säger Olof.