Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle vill se bostadsbyggen även på landsbygden – får inget gehör hos Faxeholmen

Faxeholmen och Söderhamns kommun satsar med nybyggen i centrum, men säger samtidigt att landsbygden är viktig. Olle Frisk i Stråtjära tycker inte det känns som att ytterområdena är prioriterade.
Nu har han skrivit ett medborgarförslag om två tänkbara hyreshus i Stråtjära.

TV: Här visar Olle Frisk var han tycker att lägenheter borde byggas.

Olle Frisk var involverad i lokalpolitiken i Söderhamn till 1994 då han slutade. Han är pensionär sedan många år, men han har inte tappat viljan att förändra. Han tycker att det är bra att kommunen och Faxeholmen satsar på nya byggen i centrum, men som landsortsbo känner han sig ofta bortglömd.

– Definitivt, det finns ingen tvekan om det, säger han.

Läs också: Här är Faxeholmens skisser på tänkbara nybyggen

I Stråtjära finns två områden med hyreshus. Alla lägenheter är uthyrda och Olle Frisk tror att det finns en marknad för fler hyreslägenheter i bygden. I ett medborgarförslag ger han två förslag på var nya lägenheter kan byggas.

– Det finns många som vill bo kvar här och det skulle underlätta om det fanns fler lägenheter att flytta till. Den brända tomten och Ekebo är två bra alternativ, säger han.

Läs också: Rivningar och dyrare hyror till trots – Faxeholmen vill vara ett boende för alla

Med den brända tomten syftar han på ett område där det 2010 brann ner ett hus med två lägenheter. Olle Frisk vill att Faxeholmen ska bygga upp huset igen, men Petri Berg, vd på Faxeholmen, säger att de valde en annan väg.

– Vi gjorde en bedömning tillsammans med försäkringsbolaget att det inte fanns någon ekonomisk lönsamhet i att bygga upp huset igen. Försäkringspengarna räckte bara till rivning och sanering av platsen, säger han.

Olle Frisks andra alternativ är Ekebo som är ett fristående annex till vård- och omsorgsboendet Eklunda. Det var tidigare en gruppbostad, men kommunen har just nu ingen verksamhet i byggnaden.

– Det är iögonfallande tomt och det tycker inte folk om, säger Olle Frisk.

Läs mer: Gruppbostaden Ekebo i Skog avvecklas

Han har på olika sätt försökt få Söderhamnspolitikerna att besluta om att bygga lägenheter i Ekebo.

– Det är ingen som sagt något konkret, varken ja eller nej. Man kan säga att jag inte fått något gehör, säger han.

Läs också: Från Estland till Söderhamn – så byggs husen till kvarteret Dallas

På 70-talet var Olle Frisk med och drev igenom byggen av hyreshus i Stråtjära.

– Det bygget är inget som man fått ångra. Det har varit fullt jämnt, säger han.

Petri Berg medger att alla lägenheterna som finns är uthyrda. Han tycker att Faxeholmen, med 48 lägenheter i området, är väl representerade i Stråtjära. Därför har de inte några planer på att bygga fler.

– I dagsläget bedömer vi att efterfrågan är för osäker för att vi ska kunna bygga, säger han.

Olle Frisk håller inte med. För honom känns det som att landsbygden håller på att avvecklas och att allt ska flyttas närmare centrum.

Petri Berg har förståelse för att han känner så, men säger att Faxeholmen gjort stora investeringar med bergvärme och renoveringar i Stråtjära de senaste åren.

– Självklart sänder det starka signaler till landsbygden när man nyproducerar i centrum och jag har full förståelse för att det blir reaktioner. Men Faxeholmen tar ansvar för de bostäder som vi har, säger han.

Olle Frisks medborgarförslag: Bostadsbyggandet är nödvändigt för utveckling av både städer och landsbygd. Vi noterar att Söderhamns kommun har beslutat om byggande av nya bostäder i centralorten. Föreslås att kommunen undersöker möjligheten att omdisponera annexet till Eklunda i Skog. Annexet kan omdisponeras till två lägenheter. Läget nära Eklunda gör att det kan vara lämpligt för äldre som vill ha viss kontakt med service. Föreslås även att på den så kallade brända tomten med tvåfamiljshus på Trekantens hyresområde i Stråtjära återuppförs efter en brand för några år sedan.

Läs mer: Första spadtaget till nya bostadsområdet är taget: "Jättekul att äntligen komma i gång"