Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Hägers dokumentär om 1960 visas

1960 – året då flourborstning införs för alla skolbarn, och Arlanda öppnas för allmän trafik.

Söderalabördige dokumentärfilmaren Olle Häger har gjort en dokumentär som visas den 3 januari.

Vi ringde upp och snackade lite med honom.

Hallå där, Olle Häger, det står i mina papper att du ska ha premiär för ett program. Men det står inte vad.

- Det är den 3 januari, en söndag. Då kommer ett sånt som vi gör varje år som heter "Året var" och nu är det 1960 det handlar om.

Vad hände 1960?

- Det hände naturligtvis en massa saker i världen. Det var inte ett särskilt upphetsande år, men ändå spännande eftersom det finns så många man kan intervjua i dag.

Jasså?

- Jag var till exempel hos Sixten Jernberg. Det här året var han oslagbar. Han började med att vinna i Norge, sen vann han alla fyra distanser på SM i Hudiksvall, sen åkte han till Squaw Valley i USA där han vann tremilen, sen gick det "dåligt" när han fick silver och kom femma på andra distanser, det tyckte han var fiasko. Så han flög hem till Lima, åkte till Sälen dagen efter och vann Vasaloppet. Han ser ut som att han skulle kunna åka Vasaloppet igen.

Mmm.

- Under samma resa intervjuade en same från Storuman som träffat shanen från Iran som kom på besök och en kille från Söderhamn som numer bor i Kälarne i Jämtland, Bertil Jäderberg.

Du brukar försöka att få med någon från Söderhamn i dina program va?

- Ja, det ska vara någon med anknytning till Söderhamn. Han satt i främlingslegionen i Algeriet, han hade skrivit på för fem år. Algeriet var på väg mot inbördeskrig, men han hade sån tur att han kom loss. Alla var där och intervjuade honom när han kom tillbaka, först Paris och sen Köpenhamn. Kuriren var där till och med. Det var förstaklassens nyhet.

Att han kom hem?

- Ja, han hade försvunnit och var efterlyst, hans farsa var polis i Söderhamn.

Jaha.

- Ungefär så ser det åt. Sen fick vi en kvinnlig präst för första gången, och neurosedynbarn föds. Tumba är med flera gånger. Vet du vad han gjorde 1960? Nej, det kan du inte göra. Han introducerade boxershortsen i Sverige, det var hans idé. Hade polare jobbade i textilbranschen. Det är sånt en årskrönika ska handla om, inte bara Kongo, det bryter ju ut då också. Men det blir ännu mer nästa år, då Hammarsköld avlider.

Är det roligt att göra årskrönikor, du har gjort rätt många va?

- Jag har hållit på sedan vi gjorde 53-an. Det är några år. Dessförinnan gjordes de inte för tv, utan släpptes direkt på dvd. Det är bra, ett suveränt jobb. Ett annat program som går i repris den sjunde januari i ettan, som heter "Som en utkastad hund". Det handlar om en kille som brände ner Gullgruva herrgården. Vet du vart Gullgruva ligger?

Näe.

- Du skojar? Och du bor i Söderhamn.

Jag har ju hört namnet...

- Mellan Ljusne och Bergvik. Där förstår en gång i tiden, när ryssarna härjade utanför söderhamn på tidigt 1800-tal, så flyttade man gullgruva. Sen övergavs det i mitten av 1870-talet. Och vad skulle man göra med en gammal herrgård? Jo, det blev en anstalt för vanvårdiga gossar på sent 1800-tal. Det brändes ner av en tioårig kille från Hudiksvall. Det var kring 1900. Långt innan dina dagar, och mina dagar också för den delen.

Ja.

- Och från och med nu börjar jag jobba med två dokumentärer inför kronprinsessbröllopet. Det ska inte vara hyllningsprogram, utan berättande dokumentärer. Då vill jag passa på att efterlysa bilder och minnen som har med Victoria och Daniel Westling att göra, då är jag väldigt intresserad, då kan jag göra intervju med dem.

Du får ha en god fortsättning!

- Hörrudu, du också. Och jag hoppas att Broberg vinner i morgon (läs annandagen).

Vad tror du att det blir då?

- Jag tror att Broberg vinner med 4-1.