Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljeexpert på återbesök

Oljeexperten Ingrid Håstad är tillbaka i Söderhamn för under två dagar bidra till det pågående saneringsarbetet.

Ingrid Håstad, expert vid Havs- och vattenmyndighetens oljejour, kopplades in redan i ett tidigt skede efter oljeutsläppet i Sandarne. Nu är hon tillbaka för att under två dagar besöka Arizona Chemical och Söderhamns kommun. Dag ett av två ägnade hon åt Arizona Chemical och området runt Långrör där utsläppet skedde.

– Vi har tittat på Långrör och bara där hittills. Vi har bedömt saneringsbehovet som finns och allt skrivs in i saneringsplanen. Vi pratar också om kontrollprogrammet som finns för skärgården.

Ingrid Håstad har själv varit med att ta fram det kontrollprogram som har teknikkonsultföretaget Swecos signatur. Programmet sjösätts för att följa upp utsläppets påverkan på miljön. Bland annat ska man ta prover på och analysera bottenfauna och sediment, samt inventera och utvärdera strandnära vegetation. Hur utsläppet påverkat miljön hittills är svårt att säga för en som bara synat Långrör.

– Där är det fortfarande viss sanering som behövs och det ingår i saneringsplanen. Vi kan se också att viss nedbrytning sker när det blir varmt.