Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljebrist kräver omställning!

Den punkt då den totala produktionen av råolja i världen börjar minska kallas för peak oil.

Annons

Allt fler bedömare tror att peak oil redan har nåtts eller kommer att nås under de närmaste åren. Till en följd av den snabba tillväxten i länder som Kina, Indien och Brasilien antas efterfrågan på olja öka med flera procent varje år. Detta kan leda till att bristen på marknaden snabbt kommer att uppgå till flera miljoner fat om dagen.

I västvärlden har jordbruket gjort sig starkt beroende av oljan. Till exempel går det åt 1,6 ton olja årligen för att föda varje amerikan. Om genomsnittet i världen är fem kalorier fossil energi för att få en kalori mat på bordet, är relationen nästan den dubbla i USA. Då det på kort sikt saknas alternativ att ersätta oljan med blir det svårt att producera tillräckligt med mat åt en stor del av världens befolkning.

Förutom jodbruket kommer naturligtvis transporterna att påverkas kraftigt när oljeproduktionen avtar. Det finns i dag inte heller här några alternativ på kort sikt som kan ersätta oljan.

Om satsningen på de förnybara alternativen hade påbörjats på allvar för tjugo, trettio år sedan skulle den nödvändiga omställningen i till exempel jordbruk och transporsektorn ha varit långt enklare. De förnybara energislagen representerar i dag bara några få procent av världens energimix. De fossila bränslena svarar för drygt 80 procent.

Mänskligheten står alltså inför en stor utmaning vad gäller den framtida energiförsörjningen. Vi måste bruka energin många gånger mer effektivt än vad vi gör i dag. Det kommer att krävas stora investeringar i ny energiteknik under de närmaste decennierna om vi ska klara den nödvändiga omställningen.

Regeringar, politiker och allmänhet måste inse det allvarliga i dagens situation och arbeta för att omställningen blir så skonsam som möjligt.

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel