Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljan sprider sig i hela skärgården

Under tisdagsförmiddagen uppstod ett stort läckage från en av Arizona Chemicals cisterner i Sandarne.

Annons

Räddningstjänst och polis larmades på tisdagsförmiddagen till Arizona chemicals anläggning i Långrörshamnen.

En cistern som ska ha innehållit ungefär 9 000 kubikmeter råtallolja hade sprungit läck. Läckaget upptäcktes klockan 09.40. En spricka i cisternens botten gjorde att olja började läcka ut på marken, och den rann även ut i vattnet.

Räddningstjänsten jobbade under dagen med att förhindra vidare spridning av oljan. Vid cisternerna byggdes vallar av sand och ute i vattnet placerade räddningstjänsten ut länsar. Vallarna på land förhindrade att mer olja spred sig ut till vattnet.

Varför cisternen gick sönder är oklart. Enligt Karl Butler, HR-chef för Arizonas alla fabriker i Europa, ska det inte ha något att göra med bristande underhåll.

- Vi har bra underhåll och alla cisterner är besiktigade, säger han.

Hur farligt är ett utsläpp av råtallolja?

- Det är klart att det inte är bra för miljön, det kan ha påverkan på det marina djurlivet.

Oljan ska dock vara mindre farlig för människor. Vissa kan få eksem om de kommer i kontakt med den, men de flesta drabbas inte.

Det jobbas just nu hårt med att tömma cisternen på råtallolja. 85 kubikmeter i timmen pumpas tillbaka in i Arizonas fabrik, och ett miljöfartyg som också ska användas för att pumpa ut olja är på väg.

Den olja som läcker ut på backen sugs upp av slambilar. Oljan fraktas sedan till ett asfalterat område, blandas med bark och bränns upp.

Karl Butler säger att man har fått klartecken för att ta in den externa hjälp som behövs för att lösa situationen. Experter inom kvalitet, miljö, hälsa och säkerhet flygs upp till Sandarne. De kommande dagarna kommer man att reda ut det som hänt och hur det kunde inträffa.

- Det har varit en otroligt snabb reaktion för det hela. Vi har våra uppgifter som vi måste göra för att komma i normalt läge så fort som möjligt, säger Karl Butler.

Enligt kommunens miljöinventerare Erika Klang-Westin läcker cisternen 60 kubikmeter olja i timmen, och vid klockan 12 på tisdagen fanns 8 000 kubikmeter kvar i cisternen.

- Volymmässigt hann ungefär 20 tankbilar komma ut i vattnet, säger Erika Klang-Westin.

Vid 16.30 meddelade Karl Butler att sex slambilar jobbade med att suga upp råtallolja som läckt ut, och ytterligare två bilar var på väg ner från Sundsvall. Man har även kallat in ett företag i Östhammar som är experter på att sanera i vatten. De är på väg upp till Söderhamn. Man räknar med att cisternen ska vara tom inom 24 timmar.

Enligt räddningschef John-Erik Jansson har oljan spridit sig till stora delar av Söderhamns yttre skärgård. På flygbilder ses olja norr om Lilljungfrun och ön Branthäll är nersmetad.

- Ett antal öar har oljepåslag. Vi måste titta på och få bort det. Vi kommer att få experthjälp med att bedöma åtgärdsbehov, säger John-Erik Jansson.