Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljan kan nå grundvattnet

Det finns en risk för att råtalloljan kan tränga in i grundvattnet på Skatön. I veckan kommer det att tas prover för att undersöka om det har skett.

Råtalloljan ligger tjock och klibbig på Skatöns stränder. Kommunen vill försäkra sig om att den inte tränger in i grundvattnet på ön. Därför har Sweco fått i uppdrag att ta vattenprover från flera platser på ön under veckan.

Analysresultaten från proverna kommer tidigast att vara klara inom ett par-tre veckor. Men enligt Ingrid Håstrand, på Havs- och vattenmyndighetens oljejour som också är kommunens rådgivare vid saneringsarbetet, är risken liten.

– Om vi ser att det finns olja i vattnet betyder det att det finns en saltvatteninträngning. Och då används vattnet förmodligen inte till att dricka, säger hon.

Däremot kanske det används till tvätt och disk, men om, och i sådana fall hur, det påverkar människor kan inte Ingrid Håstrand säga just nu.

– Hur farligt det är får vi titta på om vi ser att det finns olja i grundvattnet, säger hon.