Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika viljor om teaterns utveckling

(Uppdaterad kl. 12:00) Han var med och startade Glada Hudik-teatern men hoppade av. Olle Hillström ifrågasätter den pedagogiska inriktningen som teatern fått.

Olle Hillström jobbade med musik inom omsorgen vid Hudiksvalls kommun när han fick frågan om att vara med och starta en teatergrupp inom dagverksamheten.

- Tanken var att vi skulle göra något som var trevligt och samtidigt utvecklande för skådespelarna och oss själva, berättar Olle Hillström.

Den första produktionen var långt ifrån så professionell som de senare. Metodiken gick ut på att bygga föreställningarna utifrån de utvecklingsstördas egna idéer. I de tidigare produktionerna fanns inga färdiga manus, snarare en text som fungerade som en röd tråd, och det fanns heller ingen inläsning av repliker.

- Skådespelarna fick göra sin egen text och musik. Det blev bra men lite annorlunda. Målet var att så många som möjligt skulle komma upp på scenen, säger Olle Hillström, och berättar att föreställningen Ha en underbar semester innehöll elva sånger som skådespelarna gjort själva.

Men så kom Elvis år 2005. På Glada Hudik-teaterns egen hemsida går det att läsa att nu, efter tio år och åtta olika produktioner, gick det att ta steget till att arbeta utifrån ett mer färdigt manus och redan skriven musik.

- Det var långa och svåra Elvislåtar som skulle övas in. Bara de som hade de bästa förutsättningarna att klara av det kunde vara med, säger Olle Hillström.

Efter repetitioner och föreställningar på hemmaplan sattes Elvis upp på Cirkus 2007. Tanken på att lämna Glada Hudik-teatern grodde inom Olle Hillström under ett år. Han berättar att det var ett svårt beslut med delade känslor, men när han väl bestämt sig att kliva av kändes det bra. Han säger att han gläds åt teaterns framgångar och unnar dem allt gott, men att han upplevde att det inte längre fanns en given plats för honom inom teatern när den expanderade så.

- Pär och jag hade olika uppfattningar om vilket håll skeppet skulle gå åt, vad målet med verksamheten var eller hur vägen dit skulle se ut. Vad som är rätt och vad som är fel får var och en bedöma. En del tycker som jag, att det har blivit för stort. Andra tycker att det är hur bra som helst, säger han.

Läs den fullständiga artikeln i Hudiksvalls tidning.