Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika uppfattningar om hur krisen ska lösas

Oppositionsrådet Ingvar Persson (M) är stolt över att Bollnäs har den lägsta kommunalskatten av alla Norrlandskommuner.

Han menar att man istället ska satsa sig ur budgetunderskottet.

Kommunalrådet Marie Centerwall (S) förstår inte riktigt resonemanget:

- Då måste det finnas pengar. De finns inte i dag.

38 miljoner kronor av en totalkostnad på 1 768 miljoner kronor, motsvarande 2,1 procent.

Det är vad underskottet i den kommunala verksamheten beräknas hamna på i år. Kärvast har barn- och utbildningsförvaltningen som har för stora lokalytor jämfört med antalet barn.

Enligt ett tjänstemannaförslag kan nämnden nå balans genom att lägga ner mindre skolor och centralisera högstadiet i ett gemensamt Campus Gärdet.

Men förslaget är långt ifrån fattat, hittills har det mest skapat vilda protester. Både bland politiker och allmänhet.

Ingvar Persson är oppositionsråd i Bollnäs. Han tycker inte att majoritetens metod är att föredra.

- De har dragit i handbromsen och där ligger den i dag. Det går inte att spara sig genom allt, man måste våga gasa också.

Någon skattehöjning vill han inte se, utan är snarare stolt över att Bollnäs är Norrlands skatteparadis. Istället är det upp till politikern att vara på hugget och skapa nya arbetstillfällen.

Kommunalrådet Marie Centerwall håller inte riktigt med. Hon ser inte en skattehöjning som en första lösning, men menar att det måste finnas pengar för att satsa sig ur en kris – de pengarna har inte Bollnäs i dagsläget.

- Det är därför vi ser över var det går att spara.

Både hon och kollegan är medvetna om att det pyr bland befolkningen och att det höjs kritiska röster mot kommunpolitikerna.

Det måste man tåla, menar Persson som säger sig både ge och ta emot snytingar.

Tråkigt men ofrånkomligt, säger Marie Centerwall.

- Jag förstår att det skapas upprörda känslor när det pratas om skolnedläggningar. Därför är det viktigt med en bred dialog och bra utredningar inför ett beslut, säger hon.