Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika syn på föräldrars ansvar

/

Som förälder är man ansvarig för sina barn. Det här är troligen en uppfattning som delas av de allra flesta. Trots detta är den inte helt förenlig med verkligheten
Men nu skärper regeringen föräldrarnas ansvar. De kommer i allt större omfattning framöver att vara ansvariga för de eventuella skador som barnen gör sig skyldiga till.

Annons

Det här ansvaret finns förvisso till viss del redan i dag. Men då krävs det att man kan bevisa att mamman eller pappan har varit vårdslös och inte förhindrat barnet från att begå ett brott. Vilket inte är allt för lätt. Att som förälder inte hålla koll på sina barn, utan låta dem springa vind för våg, betecknas inte i lagens mening som att vara vårdslös.

Därför vill regeringen ändra lagen och ta bort det här kravet, så att föräldrarna blir ansvariga att betala för de skador som deras barn orsakar om de begår ett brott. Dock med ett begränsande tak vid cirka 8 000 kronor.

Förslaget är inte direkt nytt. Det fördes fram av Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander redan 2005, då arbetet pågick i alliansens arbetsgrupp för rättsfrågor. Linander konstaterade då att något måste göras de unga brottslingarna, att dagens regelverk inte räcker till och att det finns många barn som har en rejäl kriminell karriär redan när de fyller 15 år.

Situationen har inte förändrats nämnvärt sedan dess. Vi har i vårt samhälle allt för många brottsmisstänkta i de övre tonåren. Under 2007 misstänktes över 21 000 personer i åldern 15-20 år för brott mot brottsbalken. Det gör den här åldersgruppen till den mest brottsaktiva.

Om vi kan få ner brottsaktiviteten i den här gruppen kommer vi inte bara att få en minskad skadegörelse och färre misshandlade, utan också förhindra att dessa ungdomar gör en kriminell karriär.

Det torde inte råda några större tveksamheter om att föräldrarna sitter på en viktig nyckel för om det här ska lyckas. Det räcker inte bara med fler poliser.

Förslaget välkomnas av kriminologprofessor Jerzy Sarnecki. Han menar att föräldrarnas möjligheter och skyldigheter att ta mer ansvar för sina barn behöver förstärkas. Eftersom vi vet från forskningen att föräldratillsynen är det avgörande för att förhindra brottslighet bland ungdomar.

Thomas Bodström (S) håller inte med. Han tycker att det är att sparka på de som redan ligger att införa en sådan lagändring. Men det stackars brottoffret som ligger ner och som gärningsmannen sparkar på. Tänker inte Bodström på honom? Eller butiksinnehavaren som ännu en gång får sina rutor krossade?

Eller är det försvarsadvokaten Bodström som uttalar sig, och inte riksdagsmannen och justitieutskottets ordförande?

Tyvärr verkar det inte som att Bodström den här gången har blandat ihop alla sina olika roller. För han får uppbackning för sin uppfattning även från andra företrädare på vänsterkanten.

Det här är i och för sig inte särskilt överraskande. Det är inte alltför länge sedan som det på vänsterkanten torgfördes åsikter om att föräldrarna inte var bäst skickade att uppfostra sina barn, utan att det skulle skötas av det allmänna.

De borgerliga partierna har som bekant en helt annan syn på individen. En syn som omfattar både ett större självbestämmande och ett likaledes större eget ansvar. Både för sig själv och sina barn.

Mer läsning

Annons