Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika sätt att "ragga" röster

/

Annons

Det är intensiva dagar för de politiska partierna och deras toppkandidater i valet till Europaparlamentet. Kandidaterna reser nu land och rike runt för att övertyga väljarna om att det är just deras parti som de ska rösta på, och att det är framför just deras namn som väljarna ska sätta sina kryss. Kandidaternas sätt att ”ragga” sina väljare artar sig dock olika.

Christofer Fjellner, som står på tredje plats på moderaternas valsedel och redan i dag sitter i Europaparlamentet, besökte i onsdags bland annat Hudiksvall. Det framgår tydligt när man resonerar med honom att han har förstått hur man bäst arbetar i parlamentet. Det gäller att initialt driva opinion och lobba för sina förslag, för att senare i processen vara konstruktiv och kompromissa för att nå ett så bra beslut som möjligt. Förklaringen till att de stora partigrupperna röstar likadant när frågorna avgörs betyder inte att de egentligen tycker likadant, utan att förhandlingar och kompromisser har tagit dem dit.

För att jaga röster använder Fjellner tre väldigt vardagsnära exempel på hur tydligt EU påverkar vår vardag, och varför det är viktigt att rätt folk röstas in i parlamentet.

Han pekar på sina skor och förklarar att import av skor från Kina och Vietnam har belagts med 17 procents tullavgift på initiativ av skoproducerande länder i Sydeuropa.

Snusdosan åker fram på bordet. Svenskt snus får bannor från EU, trots att andra tobaksprodukter tillåts. Logiken är svårbegriplig – exemplet är lyckat.

Och som tredje exempel håller han upp mobiltelefonen. För att exemplifiera telekompaketet? Nej, så kunde det ha varit. Men Fjellner har ett annat exempel i åtanke. Moderna mobiltelefonen klassas som tv-apparater i Holland, vilket gör att de beläggs med tull. Syftet med detta? Att skydda den egna gps-producenten. Nya mobiltelefoner innehåller inte bara möjligheten att titta på tv, utan även gps-möjligheter.

De här tre exemplen demonstrerar att vi även inom EU har problem med protektionism, vilket självklart begränsar frihandeln. Så visst behövs frihandelsvänner som Christofer Fjellner nere i Europaparlamentet.

För samtidigt som Fjellner driver en kampanj mot protektionism gör Socialdemokraterna och toppkandidaten Marita Ulvskog det motsatta. Det är framför allt den fria rörligheten för arbetskraft inom EU som Socialdemokraterna har skjutit in sig på. För fem år sedan satte Byggnads det lettiska företaget Laval i blockad och demonstrerade mot de lettiska byggnadsarbetarna med skyltar med texten "Go home". Nu var ett par hundra byggnadsarbetare tillbaka i Vaxholm för att förhandsrösta i valet till Europaparlamentet, och på så sätt också manifestera sitt missnöje med den nuvarande lagstiftningen. Med sig på skärgårdsbåten hade de Marita Ulvskog, som nyligen anklagade ett lettiskt bemanningsföretag för människohandel. Med den retorik som Ulvskog använder sig av så kunde hon lika gärna släpa runt på en egen "Go home"-skylt under sin kampanjturné.

Ulvskog må ha synpunkter på regler och förutsättningar på arbetsmarknaden, men hennes retorik är ful och ett direkt hån mot de personer som utsatts för verklig människohandel. Hon förtjänar inte förtroendet att sitta i Europaparlamentet. Vill man ändå rösta på Socialdemokraterna finns det betydligt bättre alternativ som exempelvis Göran Färm och Åsa Westlund.

Mer läsning

Annons