Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika men ändå så lika

Genom statsbidrag kan svenska Downföreningen nätverk Gävleborg satsa på fler aktiviteter för barn med Downs syndrom. På lördagen samlades familjer från länet på Stall Stråtjära så hönsen yrde och ponnyn Emmy fick träningsvärk.

Under fredagens internationella Downs syndromdag bars olikfärgade strumpor för att manifestera att olika är bra. I Stråtjära fortsatte man att fira under lördagen med fika, korv och ponnyridning.

– Vi vill uppmärksamma samhället på att personer med Downs syndrom också har känslor och behov som alla andra. De är lika glada, ledsna, arga, förtvivlade, deprimerade och lyckliga som alla andra. Vi är alla olika men samtidigt är vi mer lika än vad många tror, säger Ann-Sofie Fredriksson, kontaktperson för nätverk Gävleborg.

Dagen har uppmärksammats av FN sedan 2011, men Svenska Downföreningens nätverk Gävleborg har firat dagen i många år. Genom statsbidrag kan man för första gången ta del av ett ordentligt medlemsregister och har chansen att nå alla familjer där någon har Downs syndrom, och bjuda medlemmarna på aktivitetsdagar.

– Det är så viktigt med såna här dagar. Enligt regering och riksdag gäller diskrimineringslagen, men det arbetet går för långsamt. Många gånger ses de med Downs syndrom som andra klassens medborgare, säger Ann-Sofie Fredriksson.

Ann-Sofie Fredriksson och Carina Karlsson, också kontaktperson för nätverket, har båda barn med Downs syndrom.

– Acceptansen är för låg, och i stället för ett riktigt arbete ska de med Downs syndrom syssla med daglig verksamhet, det är inget jobb. På sportlovet skickades information ut om aktiviteterna som ordnades, men för barnen med Downs syndrom går det oftast inte delta i de aktiviteterna. I stället för att aktiviteter ordnas för dem så måste de anpassa sig, säger Carina Karlsson.

Under 2014 ska nätverkets arbete utökas, eftersom det finns ett behov av medlemsfamiljerna av att ses och vara aktiva.

Utanför Stall Stråtjära springer hönsen i kapp med barnen i blåsten, och ponnyn Emmy, med 22 år i branschen, står till förfogande för de ridsugna. Familjen Kaçmaz från Bollnäs tycker det är roligt att träffa andra barn och familjer.

– Det är jättebra att det ordnas aktiviteter, och vi ser redan fram emot nästa när gräset blivit grönare och värmen kommit, säger pappa Ali Kaçmaz.

Dottern Hevi, 8, har nyss ridit för första gången i sitt liv och nickar förtjust på frågan om det var roligt.

Helen och Jörgen Lifh har kört från Årsunda för att vara med på Stall Stråtjära. För två och ett halvt år sedan fick de dottern Johanna, som har Downs syndrom. Hon är van vid hästar och djur, och skrattar imponerat i sadeln när ponnyn Emmys man blåser i vinden.

– Vi har inte haft kontakt med så många familjer i samma situation tidigare, men ska tipsa i Gästrikland om det här nätverket. Som förälder har jag många funderingar som inte proffsen kan svara på, och mycket känslor är förstås iblandade. Det är skönt att få reda på att man inte är ensam om sina tankar och vad som är normalt för barnets utveckling, säger Helen Lifh.