Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika åsikter efter flytten

Det är lugnt och stilla vid köksbordet på Tallnorets demensboende. Radion går dämpat i bakgrunden, och ett vårdbiträde läser högt ur dagens tidning för några av de boende. Hit har de flesta av Slottebos boende flyttat.

Efter mycket diskussion och debatt stängdes Slottebos vård-och omsorgsboende i höstas. Under några intensiva veckor i oktober flyttade fem av de boende till Tallnoret, en till Gullvivan och den sjunde till Backsippan. De övriga var korttidsboende som väntade in boende på annat håll.

Anna Knapp, enhetschef på Tallnoret, tycker att allt har fungerat bra med flytten.

– Det har gått väldigt smidigt. De fick med sig sin kontaktperson från Slottebo hela första kvällen och dagen efter som kunde finnas där som en trygghet och informera personalen. Det känns som att de trivs nu.

På Tallnoret bor 32 demenssjuka äldre på två plan med två grupper om åtta boende på varje. Av Slottebos personal fick en flytta till Gullvivan, två placerades i långtidspoolen och en bytte jobb till annan bransch. Tre av dem fick tjänster på Tallnoret.

– Så de finns där med de boende. Vi har inte sett att någon av dem har reagerat negativt. Jag har inte hört något negativt från någon anhörig heller.

Men Berit Andersson, som var en av de anhöriga som protesterade mot nedläggningen av Slottebo, håller inte riktigt med. Hennes man flyttade till Tallnoret.

– Det är för stora avdelningar på Tallnoret och mycket korridorer. Det är för lite personal på Tallnoret, flickorna får jobba som sjutton.

Hon sörjer fortfarande Slottebo varje dag.

– Det var det bästa stället. Gemenskapen var otrolig. Sedan saknar man miljön på Slottebo, den var rent fantastisk. Det var lätt att gå ut med honom, kunna gå och fika på Signalen. Han har inte blivit bättre sedan han kom dit, utan snarare sämre.

Även Svea Pira Persson slogs för att få behålla sin demenssjuka man på boendet och är fortfarande ledsen över flytten. Hennes man flyttades till Backsippan för att det var närmast för henne.

– Slottebo går inte att jämföra med annat boende. Det var så hemtrevligt på alla vis, vi var som en familj. Där fanns det så mycket man gjorde med honom. Om de bakade fick han vara med och se vad de gjorde. De spelade kort, hade mycket högläsning, löste gåtor och ordspråk. Jag ser inget av det på Backsippan. Och det har jag sagt åt dem.

Men Svea inser samtidigt att det kanske är hon som mår mest dåligt över flytten.

– Han vet nog inte att han har flyttat, han kommer nog inte ihåg det. Han har varit ledsen ibland, men det kan ju vara sjukdomen.

På Slottebo hade man infört rutiner att arbeta med BPSD-registret, beteendemässiga och psykiska symtom vid demens, som syftar till att öka livskvaliteten för personen med demenssjukdom. Så arbetar man numera också på Tallnoret, berättar Anna Knapp.

– Det hade man jobbat med här tidigare, men inte kommit i gång med på samma sätt som på Slottebo. Men nu jobbar vi jättehårt med det, och det fungerar jättebra.

Det arbetet handlar om att hitta omvårdnadsåtgärder för att personen ska må bättre enligt en skattning som görs.

– De kanske får gå på promenader dagligen, eller mer social samvaro och egen tid med personalen. Man tittar också på vad personen har varit intresserad av tidigare, som trav, rally eller annat, och pratar om det.

På Tallnoret finns det även en gungstol speciellt framtagen för dementa.

– Den gungar och spelar lugnande musik. På många ställen har man fått bra resultat av det här, säger Anna Knapp.

Arbetet med BPSD ska enligt Ingrid Sundström, verksamhetschef för äldreomsorg i Ljusdal, införas på samtliga vård- och omsorgsboenden i kommunen under året. Anna-Lena Blixt var tidigare demenssjuksköterska på 50 procent och resten av tiden enhetschef på Slottebo. Nu är hon demenssjuksköterska på heltid.

– Det här har gjort att hon kan lägga upp en plan att införa det här på alla våra boenden.