Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunnig eller bara billiga poäng?

Annons

Är Anders Eklund okunnig eller försöker han samla billiga poäng hos människor som inte kan historien kring facklig verksamhet och vem som stödjer vem?

Han hade ett inlägg på ledarsidan förra veckan där han tyckte att Socialdemokraterna och LO skulle göra bodelning och han jämförde socialdemokraternas kritik av Vanja med att om Fredrik Reinfeldt skulle ha synpunkter på TCO:s ordförande.

För det första: Det var fackföreningarna (LO) som skapade Socialdemokratiska arbetarpartiet vid sekelskiftet för att få möjlighet att påverka lagstiftningen till arbetarnas fördel då de partier som fanns då enbart gynnade arbetsgivarna. Det är också anledningen till att fackföreningarna stöder Socialdemokraterna ekonomiskt, för att ha medel att driva en arbetarvänlig politik till skillnad mot borgarna.

För det andra: Skulle Fredrik Reinfeldt ha en åsikt om någons företrädare borde det vara Svenskt näringslivs ledare, det är ju de som är Moderaternas parhäst och ekonomiska stöd. Jag skulle inte tro att TCO:s och Fredrik Reinfeldts ideologiska åsikter stämmer överens så väldigt mycket även fast TCO är politiskt obundet.

Mikael Leek,  IF Metall, Arbrå

 

 

 

Opinion svarar

Visst finns det historiska band mellan Socialdemokratin och LO. Men det räcker inte för att bevara banden idag.

Jag förmodar att Mikael Leek, som god socialdemokrat, tycker att monarkin ska avskaffas till förmån för republik. Det är ju ett gammalt partikrav. För inte kan man väl motivera monarkin bara för att det finns månghundraåriga historiska band?

När verkligheten förändras måste också strukturer och organisationsformer förändras. Det gäller också LO.

I synnerhet som det enligt LO:s egen valanalys bara var ungefär varannan LO-medlem som röstade socialdemokratiskt i senaste valet. Mer än var tionde LO-medlem röstade på moderaterna. Och mer än var tredje röstade på något av allianspartierna.

Dessutom visar en undersökning som Svt:s Rapport gjort att hela 61 procent av LO-medlemmarna är kritiska mot LO:s bidrag till socialdemokraternas partikassa.

Så nog finns det skäl för bodelning. Också inom rörelsen.Trots gamla historiska band.

Anders Eklund

Mer läsning

Annons