Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Vandaliseringen tar syret ur valrörelsen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det är på många sätt en sorglig valrörelse. Sabotage, ryktesspridning, DDOS-attacker, vandalisering och förstörelse urholkar valrörelsens glädje.

Socialdemokraterna i Ljusdal fick sin kampanjvagn nedklottrad med SD-budskap. I intervjun i Ljusdals-Posten går oppositionsrådet Markus Evenssons trötthet att ta på när han står med lösningsmedel och trasor för att skrubba bort klottret. ”Det är mest tragiskt egentligen…”

Och ja, det är mest tragiskt egentligen. Inget parti går fri från sabotage.

SD har fått ett valtält uppeldat i Göteborg. Det är inte heller första gången SD fått kampanjlokaler vandaliserade, i år har det hänt i bland annat Motala.

Centerpartiet som annonserat på ensilagebalar i Kalmartrakten har fått dessa förstörda av SD-klotter. Moderaterna har råkat ut för att en fascistisk organisation varit ute och kampanjat i M-kläder med ett förvridet budskap. Moderatledaren Ulf Kristersson har personligen drabbats av en vedervärdig förtalskampanj genom ett twitterkonto som falskeligen utger sig för att vara en "okänd son".

Det lär heller inte finnas ett riksdagsparti som inte har fått valskyltar vandaliserade på någon plats i landet

Det lär heller inte finnas ett riksdagsparti som inte har fått valskyltar vandaliserade på någon plats i landet. Natten mot söndagen drabbats exempelvis Frösön i Östersund. Partierna möttes av affischer huller om buller, plattor var sönderslagna och lastpallar välts. Socialdemokraterna patrullerar nu morgon och kväll för att kunna reparera den systematiska förstörelsen.

Att sabotera för andra partier är ingen ny företeelse i svensk politik. Men med hjälp av sociala medier förstärks räckvidden av dådet och det kan trigga fler händelser.

Att laga, reparera och resa upp affischer är något ingen vill ägna sig åt. Här har vi alla ett ansvar att markera vilken offentlighet vi vill ha. Ser vi vandalisering, ring polisen, säg ifrån, dokumentera gärningspersonerna och ge inte sabotörerna onödig uppmärksamhet genom att ge spridning åt vad de håller på med.

Ser du omkullvälta skyltar, res dom även om det inte är ett parti som du själv sympatiserar med. Det är i dessa stunder som valrörelsens finaste ögonblick finns, som när partierna hjälper varandra med att resa skyltar.

Vi får alltså inte ge upp och normalisera förstörelse och vandaliseringen av vårt politiska samtal. Demokratin är bättre än så och för fin för att få vandra likgiltighetens väg.

Även om den första impulsen är uppgivenhet och en känsla av lönlöshet över att polisanmäla sabotagen så är det en viktig markering att detta inte varken är normalt eller acceptabelt.