Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: "Studentsången bär i år inte framtidens löftesrika hopp utan den bottenlösa sorgens vemod"

Sorgen är tung över Njutånger, Bromangymnasiet och Hudiksvalls Simsällskap. Det obegripliga, det ofattbara har inträffat. Det händer mitt i den tid som ska vara präglad av hopp och "den ljusnande framtid är vår".

Annons

Läs mer: Tova Mobergs kropp identifierad "Tre personer ska utredas för mord"

Tova Moberg, 19 år, kom aldrig hem efter lördagskvällen. Natten mellan måndag och tisdags fick de anhöriga det besked som är det svåraste av de alla.

Tre unga män sitter i skrivande stund anhållna misstänkta för mord. Frågorna är många kring det obegripliga.

Varför? Vad hade hänt om inte? Kunde det ha undvikits? Rykten finns alltid vid sådana här händelser. En del kommer att vara helt fel.

En stilla vädjan, tänk på respekten för anhöriga och vänner när du delar uppgifter om det som var skett. Och tänk på att frågorna är långt fler än svaren. Just i dag kommer svaren vara just förtvivlat få.

Läs mer: Polisens presskonferens om Tova Moberg

Frågorna kommer att prägla den närmaste tiden, för alla som har en relation till offer och brottsmisstänkta. Och en del har en relation till alla inblandade. Det är först efter en rättsprocess vi kanske kommer att veta, få svaren på frågorna, om någonsin.

I dag är inte tid för svaren, i dag är tiden för den första vågen av sorg. Att låta sorgen ta plats, och att dela den med varandra.

Livet är skört, framtiden är flyktig. Vårda nuet och varandra. I bästa fall är den ljusnande framtiden något för många, men för Tova, 19 år, tog det slut alldeles för tidigt.

För hennes vänner på Bromangymnasiet kommer studentsången i år inte att bära framtidens löftesrika hopp, utan den bottenlösa sorgens vemod över en framtid som inte blev.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).