Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Stoltenberg kliver in i ett radioaktivt S-minfält i Sälen

När Natos generalsekreterare, den norske socialdemokraten Jens Stoltenberg, på söndag kliver upp på scenen på Högfjällshotellet i Sälen då Folk och Försvars Rikskonferens inleds kommer orden att vägas på guldvåg.

För Stoltenberg kliver rakt in i ett svenskt bråk som är minst sagt radioaktivt. På ena sidan utrikesminister Margot Wallström (S), på den andra försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Alliansen.

Frågan är om Sverige ska skriva på det nya FN-avtalet ”Nuclear Ban Treaty” som förbjuder kärnvapen. Och frågan har blivit än giftigare efter att Wallström i en SVT Rapportintervju gav uttryck för att ”Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige”.

"Press och hot” handlar om olika konsekvensbeskrivningar för relationen till Nato, men även USA, Storbritannien och Frankrike. Det är parter som den solidariska svenska säkerhetspolitiken bygger på.

Konsekvensbeskrivningar som UD dessutom har gjort sitt bästa för att hålla under mattan för den svenska säkerhetspolitiska debatten. Moderate europaparlamentarikern Gunnar Hökmarks liknelse med att en som är rädd för att gå ensam på grund av en hotfull typ i kvarteret blir arg och kallar det för hot när kompisarna inte vill gå samma väg är välfunnen.

Skulle Sverige skriva på blir vi ensamma om att ta just den vägen genom kvarteret. Det är inte ett hot, det är ett faktum. Sverige är det enda Östersjölandet som överväger att skriver på avtalet, som betraktas som verkningslöst av UD själv eftersom kärnvapenländerna inte är med samt att det underminerar det befintliga avtalet mot spridning av kärnvapen.

Inga Natoländer skriver på och Finland, Sveriges närmaste allierade, avstår också.

Egentligen borde frågan också vara politiskt död i Sverige. En enig Allians har avfärdat avtalet, försvarsdepartementet är emot. Regeringskompromissen var en utredning som Wallström ville ha klar i vår, men där Löfven avgjorde till Hultqvist fördel. Nu läggs utredningen fram efter valet. Tanken var att frågan skulle begravas, men Wallström släppte ut anden ur flaskan i SVT.

Läs mer: Wallströms kärnvapendrömmar säkerhetspolitisk atomvinter för Sverige

Och även om Wallström skulle vinna dragkampen inom regeringen så är enda hoppet att få igenom avtalet Sverigedemokraterna, som hittills signalerat att man inte är intresserade av att skriva på. Om Socialdemokraterna skulle ta ett flipp-floppande SD till hjälp för att driva igenom frågan skulle konsekvenserna bli förödande för den grundläggande tanken att de stora och viktiga frågorna ska ha stöd på båda sidor av blockgränsen.

Därför är Wallströms agerande att göra politik av avtalet svårbegripligt ur ett rationellt politiskt taktiskt och strategiskt perspektiv.

Därför är Wallströms agerande att göra politik av avtalet svårbegripligt ur ett rationellt politiskt taktiskt och strategiskt perspektiv.

Det är i det här minfältet som Jens Stoltenberg dyker upp i. Orden från scenen och pressträffen kommer att vägas in till minsta gram. Och minsta avsteg från en smal diplomatisk linje kommer att få feta rubriker och svingas i den inrikespolitiska debatten av olika sidor under lång tid. .

Lita på att Stefan Löfvens regeringskansli försökt få ihop kommunikationen så att Löfven, Stoltenberg, Hultkvist och Wallström håller ihop budskapen. Om det lyckas är en annan sak.

Ett misslyckande innebär en given storsnackis på rikskonferensen.

Mer från #FoFRK 14-16 januari 2018:

Följ Patrik Oksanen på twitter, eller på Facebook där det också blir videokommentarer.

Aftersäkpol-snack med gästerna Annika Nordgren Christensen och Oscar Jonsson bjuds också i Podd 72! Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) och återkommande ledarskribent på Östersunds-Posten (c) samt i övriga titlar i Hälsingland.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#32 Cyberdefence a never ending story

#31 En vitbok för ett nytt totalförsvar

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar