Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Slutta dutta med försvaret, ge ÖB en check på 40 miljarder kronor

Före Almedalen behöver försvarsuppgörelsepartierna komma till skott. Och behoven är stora, det behövs ett rejät omtag för att få Sverige dit landet behöver vara i försvarspolitiken menar ledarskribenten Patrik Oksanen. Ett snabbt steg dit är att ge både Försvarsmakten och MSB engångssummor att skynda på processerna med.

Kina ska öva med Ryssland i Östersjön och skickar en av sina modernaste jagare, en fregatt, underhållsfartyg, helikoptrar och marininfanteri. USA sköt ned ett syriskt stridsflygplan, vilket har fått Ryssland att hota med nedskjutningar av västliga flygplan. FOI varnar för den ryska kärnvapenupprustningen. Putin pratade i förra veckan om ”territorierna som nu kallas Ukraina”. Samtidigt flyger ryskt flyg väldigt nära i ett par incidenter senaste tiden i Östersjön, både mot Natoplan och svenska plan.

Och USA oroas så mycket över den stora ryska övningen Zapad i höst som väntas omfatta över 100 000 man så att man förstärker med 600 fallskärmsjägare i Baltikum. Både invasionen av Georgien och kriget mot Ukraina inleddes med just övningar som maskerade uppbyggnaden inför anfallet.

Läs mer: Ryssland militariserar Arktis, vad ska Sveriges reaktion bli?

Och framför allt är det en tid där den svenska försvarspolitiken inte hänger med i svängarna.

Det är en komplex värld och en farlig tid vi lever. Den är svårförutsebar, laddad, och konfliktytorna har krupit nära oss. Det är inte längre i Afghanistan och Mali som riskerna finns, utan även i Arktis och Österjöområdet. Och framför allt är det en tid där den svenska försvarspolitiken inte hänger med i svängarna.

Försvarsuppgörelsen från 2015, som inte ens orkade finansiera den förra försvarsberedningens förslag, var djupt otillräcklig. Både för misslyckandet att skjuta till pengar och för att planeringen gjordes i en lugnare säkerhetspolitisk tid.

Bbrigadgeneral Anders Carell, chef för arméns system- och produktionsledning vid FMV, har uppskattat att det skulle behövas 30 miljarder kronor ytterligare att få på plats vad den förra förra försvarsberedningen kom fram till.

Läs mer: Det stora spelet är tillbaka i vår tid

De 500 miljonerna som sköts till i vårändringsbudgeten var en signal om att insikten äntligen kommit ifatt försvarspolitiken (och framför allt finansdepartementet). Men för Regeringen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet kommer avgörandets stund inom kort.

Förhandlingarna om att skjuta till pengar behöver rimligtvis bli klar före Almedalsveckan för att hinnas med till höstbudgeten. Ett misslyckande att komma överens vore en illavarslande säkerhetspolitisk signal, men minst lika illa om inte värre vore att lägga sig för alldeles för dumsnålt lågt igen.

Läs mer: ÖB välkomnar debatt om mer pengar

Det rör sig i praktiken då om de 10 miljarder kronor som försvarsmakten ville ha men aldrig fick 2015.

ÖB Micael Bydéns öppna äskande fram till 2020 är ytterligare 6,5 miljarder kronor. Den hemliga listan omfattar enligt DN ca 3 miljarder kronor. Det rör sig i praktiken då om de 10 miljarder kronor som försvarsmakten ville ha (för en slippad version av försvarsberedningens förslag) men aldrig fick 2015.

Sedan 2015 har det säkerhetspolitiska läget gett sig ut i en berg- och dalbana i en allt högre takt.

Med tanke på att det tar minst tio år att ta oss från beslut till genomförande när det gäller större upprustningar så är inte tiden gynnsam för Sverige.

Att vänta in att försvarsberedningen ska bli helt klar och sedan politiskt processa beredningen håller inte. Sverige behöver börja förflyttningen nu utan att ha alla detaljer klara.

Problem får lösas längs vägen.

Ett rimligt startsteg på den skyndsamma marsch som behöver göras är att försvarsöverenskommelsepartierna skjuter till det som ÖB begärt för att klara gjord beställning.

Dessutom behöver man ge ÖB ytterligare ett checkhäfte som Försvarsmakten kan förfoga över de kommande åren. Pengarna behövs för att tidigarelägga inköp, öka övningsverksamheten, rekrytera och växa.

Med checkhäftet skulle ÖBkunna göra snabba beslut om första steg vidare redan i sommar. Steg som kan till exempel vara extra korvetter, ytterligare tio JAS-plan och några bataljoner till armén med tillhörande artilleri. Behoven är många i vårt avlånga land.

Läs mer: Tio försvunna miljoner som behövs för vårt psykologiska försvar

Poängen med checkhäftet är att pengarna inte måste pressas in exakt under rätt budgetår utan kan användas flexibelt och därigenom mer kostnadseffektivt. Checken ska dessutom användas så att pengarna både bygger förmåga här och nu samt på sikt.

Checkhäftet bör motsvara den beredskapskredit som finns på 40 miljarder kronor. Beredskapskrediten är tänkt att användas vid krigsfara, krig eller andra utomordentliga förhållanden.

Dessutom behöver Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap få en check för att sätta fart på den nyss återupptagna totalförsvarsplaneringen på samma sätt som ÖB behöver pengar för att växa den militära delen.

Miljardbelopp behöver investeras i både planering såväl som inköp av förråd. Resurser behöver byggas upp både nationellt och lokalt för att säkerställa försörjning och skydd. Det psykologiska försvaret är också djupt eftersatt och behöver stärkas skyndsamt tillsammans med cyberförsvaret.

Dessutom behöver både polis och säkerhetspolis betydligt mer pengar för att möta sina respektive utmaningar. Allt detta måste ses i ett större perspektiv om nationellt försvar.

Läs mer: Finns modet att göra det rätta för försvaret?

Vi lever i exceptionella tider, och ska budgetprinciper brytas så är det just för att lösa problem i tider som inte är som de tider som nyss varit.

Sverige behöver en försvarsmakt som vida överstiger de två brigader vi försöker få i fält till 2020, de 60 Gripen E-plan som är beställda, och den lilla flotta vi har idag.

Staten Sverige behöver anpassa sig till behoven som det nationella försvaret har. Det är något hela samhället aktivt förträngt de senaste årtiondena. Därför kommer resan tillbaka varken bli snabb eller vara smärtfri.

Desto viktigare är det nu att regeringen och ansvarstagande oppositionspartier i Försvarsöverenskommelsen kliver fram och pekar med hela handen. Både riktning och mål måste anges.

För Sverige är värt att försvara, tillsammans med våra vänner. På samma sätt som vi bidrar till våra vänners försvar. Det är vad den svenska solidaritetsklausulen går ut på. Det är hög tid att den blir trovärdig, både när andra tittar på oss och när vi ser oss själva i spegeln.

Så sluta dutta nu med det nationella försvaret, skriv på checken som svensk säkerhet behöver.

UPPDATERING: Texten har uppdaterats med flygincidenterna.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar