Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Skatteotacksamhet är ett hån mot räddningsinsatserna

 
Skogsbränderna 2018
Visa alla artiklar

Du rycker ut frivilligt för att rädda andras skog och kanske till och med liv. Du sliter 16-18 timmar per dygn i tryckande värm och i rök. Sängen du stupar i när du väl får vila är en tältsäng eller en madrass i en skolsal. Maten, om den når dig ute i skogen, är om du har tur, varm.

Grattis! Du ska beskattas för dina förmåner. Det är den bistra innebörden för en mängd frivilliga som hjälpte till i skogsbränderna i Ljusdal, Härjedalen och Älvdalen i somras.

Det är Aftonbladet som berättar om räddningspersonal som nu ska förmånsbeskattas under insatser när de avbröt sina semestrar för en pågående katastrof. En förmån med tält och i bästa fall få mat under insatsen.

Hade räddningsinsatsen skett utomlands hade de sluppit förmånsbeskattning berättar tidningen. Nu pekar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap på Skatteverket och Arbetsgivarverket och säger att man måste följa skattelagstiftningen.

Beskedet är inget mindre än ett slag i ansiktet på de som gjorde insatser under sommaren.

Beskedet är inget mindre än ett slag i ansiktet på de som gjorde insatser under sommaren. Särskilt eftersom om de åkt västerut och varit i Norge så hade det inte beskattats. MSB har tidigare framfört till Arbetsgivarverket att det behövs undantag för nationell insatsverksamhet.

Hittills har verket varit kallsinnigt. Den här pinsamheten behöver nu den kommande regeringen snabbt undanröja. Det borde inte vara svårt att få en enig riksdag att rösta för en ändring av reglerna.

Ska solidariteten fungera när krisen kommer så ska inte de som lämnar sin bekvämlighet för att rädda andra straffas av detta skattemässigt. Tvärtom borde staten premiera insatserna, som att dela ut insatsmedaljer. Det är så vi bygger stolthet kring att hjälpas åt.