Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: SD:s kommunalråd som gillar Segerdagen, delar Stalins tal och förnekar Assads kemvapenattacker

Sverigedemokraternas första kommunstyrelseordförande Stefan Borg i Hörby kan tillträda tack vare ett samarbete med de lokala moderaterna. Här begår moderaterna ett stort misstag, för den som släpps fram hyllar Ryssland, förnekar Assads kemvapenattacker, hänger i ett pro-ryskt propagandaforum, delar Stalins tal och tycker att Sovjetunionens seger i andra världskriget är värt att fira. Den seger som innebar ockupation och deportationer för våra baltiska grannar.

Det är så långt ifrån den säkerhetspolitiska position som Moderaterna vill ha eller associera sig med som man kan komma.

Visst kan läsare undra vad säkerhetspolitik har att göra med kommunalråd, men totalförsvarets kedja är inte starkare än svagaste länken. Kommunerna kommer att få en allt viktigare roll när nu nu totalförsvaret återuppbyggs. Dessutom finns det i samtliga kommuner samhällsviktiga funktioner som måste fungera i kris.

Därutöver kan kommuner ha anläggningar av nationellt strategiskt intresse. Att det kommunala självstyret är starkt och vållar Sverige problem visade ju kommunpolitikerna i Karlshamn med all önskvärd tydlighet när de körde över regeringens position om NordStream 2 och släppte in ledningsbyggarna i hamnen. Därför har en säkerhetspolitisk kompass och trovärdighet även betydelse för ett kommunalråd.

Det är Expo som uppmärksammar Stefan Borgs Facebookdelningar först, där han bland annat hyllar pro-ryska Nya Tider och klimatskeptikern Lars Bern som medverkat över 100 gånger på den pro-ryska konspirationssajten Newsvoice.

Expo konstaterar att Stefan Borg vänder sig mot beskrivningen av Ryssland som ett säkerhetspolitiskt hot:

"Under 2018 har Borg skrivit en mängd inlägg där han lyfter fram Kreml-vänliga narrativ och gör pro-ryska utspel. I inlägg efter inlägg ifrågasätts Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och andras varningar om informationspåverkan från främmande makt."

När ledarsidan dyker djupare ned Stefan Borgs Facebookvärld visar det sig att han är aktiv i en av de grövre pro-ryska propagandagrupperna på svenska delen av Facebook.

Borg omfamnar idén med ryska valobservatörer i Sverige (underförstått eftersom de ryska valen sköts så bra) som lanserats av Nyheter Idag.

Borg tycker att Ryssland är ett land det är dags att snart flytta till för att få trygghet. Tur att han inte är regimkritisk journalist som den mördade Anna Politovskaja eller historiker som koncentrerat sig på Stalins brott i Karelen som Jurij Dmitrijev som är utsatt för farsartade rättegångar.

Antal mord per 100 000 invånare är 1,1 i Sverige mot 7,0 enligt den ryska officiella statistiken. Det ryska snittet är alltså hälften i det som Nordens farligaste stad kommer upp i, vilket är Malmö.

Stefan Borg tycker inte att Europadagen 9 maj är något att fira, istället är det Segerdagen samma datum som är värd att fira och delar sedan den ryska statliga propagandakanalen RT. Segerdagen handlar om Sovjetunionens seger i andra världskriget och har fått ett uppsving under Putinregimen som propagandanummer. Bland annat firas den numera i Stockholm och Helsingfors av pro-ryska grupper.

Det är alltså en uppvisning i rysk nationalism och chauvinism. Tilläggas kan att den officiella ryska doktrinen säger att Ryssland har legitima säkerhetsintressen där det finns inte bara ryska medborgare utan även rysktalande.

Börjar man tycka att Segerdagen är mer värt att fira än Europadagen så är det tydligen inte långt kliv till att börja dela Stalins nationalistiska tal i Facebookgruppen Evangelisk patriotism.

Påfallande ofta raljerar också Stefan Borg över rysk påverkan och svenska myndigheters arbete mot detta. Särskild måltavla är MSB som har ansvaret för Sveriges psykologiska försvar i väntan på en ny myndighet.

Det är bara att föreställa sig vad Borg hade sagt om någon som hade samma tonläge för att ursäkta salafistiskt inflytande i Sverige. Och det sker för ofta för att vara en olyckshändelse...

Som sagt var, den myndighet som har ansvar för uppbyggande av totalförsvar och möta påverkan, MSB, gillas inte av Stefan Borg. Märkligt fokus för en Sverigevän att vilja underminera förtroendet för svenska myndigheter i Totalförsvaret. Här är det kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) som vävs in i Borgs tråd.

Och att Ryssland, som redan för flera år sedan pekades ut av Säpo för att bedriva krigsförberedelser, skulle utgöra ett hot är enligt Borg en konspiration för att Löfven (S) ska kunna sitt kvar.

Och temat med foliehatten på är återkommande.

Referenserna till den ryska statliga propagandakanalen RT är många och återkommande i olika ämnen. Från händelser i såväl Nigeria som Göteborg.

Expo uppmärksammar också att Stefan Borg försvarat Nya Tider i samband med bokmässan i Göteborg och skrev under ett upprop som sade sig slå fast att ”det inte finns något rasistiskt i tidningen” och att ingen skulle ”kunnat peka på en enda artikel eller text som skulle ha anknytning till dylikt”. 

Men Nya Tider har också kopplingar till Ryssland och rysk underrättelsetjänst

Detta trots att det finns kopplingar mellan redaktionen och Nordiska Motståndsrörelsen. Men Nya Tider har också kopplingar till Ryssland och rysk underrättelsetjänst, något som ledarsidan har skrivit om tidigare under rubriken "Nya Tiders koppling till pengatvätt och rysk underrättelsetjänst".

Gänget runt Nya Tider figurerar också i en artikel från den regimtrogna Komsomolskaja Pravda som Stefan Borg delar. Det är tidningens krigsreporter Darja Aslamova som besöker Sverige. I artikeln intervjuas bland andra Nya Tiders redaktörer. Ska artikeln enkelt beskrivas så får Sverige hoppas på att en variant av Fatimans tredje spådom går i uppfyllelse så att Ryssland räddar Sverige från invandrare. Propagandasnömos med andra ord.

För en som på nära håll under flera år följt det allt närmare partnerskapet mellan Sverige och Finland på den säkerhetspolitiska arenan så kan man höja på ögonbrynet när Borg påstår helt frankt att Sverige inte pratar med Finland, och att Finland skulle betrakta Sverige som ett större säkerhetspolitiskt hot än Ryssland. Jag kan lugnt säga att det är definitivt strunt, eftersom till skillnad från Stefan Borg så har jag nyligen samtalat med Republikens president om de här frågorna.

Finlands syn på Ryssland sammanfattas för övrigt väl av president Niinistös ord "kosacken tar allt som är löst". Så när man pratar med Ryssland ser man till att allt är fastskruvat. För övrigt är Sveriges och Finlands relation närmare än någonsin tidigare i modern tid. Vi planerar för att uppträda tillsammans bortom fredstid.

Stefan Borgs värld är inte unik. På många sätt är han ganska representativ för gräsrötterna som rör sig i SD:s nätmiljö. De får sin världsbild formad på sajter där ren rysk propaganda eller ryska narrativ kring olika saker är de är rådande. Det är berättelser som många gånger bygger på just konspirationer. Ett område där SD varit särskilt mottaglig på handlar om Syrien och Assad.

Och i Stefan Borgs värld så använder Assad inte kemiska vapen, trots att FN pekat ut Assad för just den attack som Borg skriver om.

Att Stefan Borg inte tror på att Assad använder kemiska vapen är inte en engångsgrej. Efter sommaren 2017 upprepar Borg samma sak igen våren 2018.

Det här borde vara tillräckligt för Moderaterna att vilja vara så långt från Borg som möjligt.

Samtidigt är Hörby nu SD:s skyltfönster för att locka till samarbete med M.

Därför är det rätt uppenbart att SD satt in krishantering för att rädda Borg och Hörby som en brygga.

När Expo väl får svar på sina frågor är det ett lamm som pratar om att han är "kritiskt inställd till regimen i Ryssland och till deras ledare". Och Borg ber om ursäkt för uttalanden som kan uppfattas som positiva: "Det är inte en uppfattning som jag har."

Beträffande Syrien så vänder han på kappan som på en femöring, Assad har visst använt sig av kemiska vapen. Till Expo svarar Borg:

"Det är inte en åsikt som jag har idag. Efter att ha läst på om kriget i Syrien har jag förstått att jag haft fel och ångrar mina tidigare ställningstaganden. Läget i Syrien är och har varit oerhört allvarligt och inneburit enormt lidande för befolkningen. Det har aldrig varit mitt uppsåt att förneka eller mörka krigsbrott."

Synd att det krävs att Expo knackar på för att ett SD-kommunalråd ska klara av att läsa på. Och det finns inga gränser för hur mycket bättre tankar man kan komma på när man tvingas krishantera. Så när Expo frågar om Nya Tider låter det så här:

"Vad är din syn på Nya tider som tidning? Delar du till exempel Mattias Karlssons syn på tidningen. Mattias Karlsson har bland annat skrivit om Nya tider:

”Under Vavras tid som chefredaktör på Nya Tider har tidningen samverkat med nazistiska grupperingar i Sverige. Flera skribenter som tidigare gjort sig kända för antisemitiska åsikter och ifrågasättande av förintelsen har beretts utrymme i tidningen”.

"Vid tidpunkten för min kontakt med Nya Tider var jag inte bekant med varken Mattias Karlssons syn på tidningen, eller tidningens bakgrund. Efter att ha satt mig in i det hela kan jag dock konstatera att det var dumt gjort, och att jag borde haft bättre koll innan jag valde att samverka med dem.

Jag har aldrig sedan dess haft någon kontakt med tidningen.""

Fascinerande är att Borg delat så mycket så nyligen om sådant han inte tycker...idag....

Det är alltid vådligt att försöka göra historiska paralleller, men det som sker i Hörby skulle kunna motsvara att Socialdemokraterna aktivt medverkat till att släppa fram en Moskvakommunist till kommunalrådsposten 1949, en som delat ut sovjetiska propagandablad, attackerat svenska myndigheter, förnekat det hemliga tilläggsprotokollet i Molotov-Ribbentrop-pakten.

Klassiska moderater som värnar rikets väl och ve och säkerhet kan inte rimligtvis samarbeta med en person som Stefan Borg, hur mycket han än gör avbön idag.

Hörby har blivit ett lackmustest för M, där budskapet bara kan bli ett - Håll gränsen, moderater!

Tillägg: Ledarsidan har sökt Stefan Borg med kompletterande frågor jämfört med de som Expo ställde.