Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Så här ser kampanjen mot svenska valsystemet ut

Det svenska valsystemet är robust, decentraliserat, analogt och transparent. Sannolikheten att någon aktör skulle kunna manipulera det svenska valet så att utfallet inte är korrekt är alltså låg. Däremot kan själva valets legitimitet och trovärdighet undergrävas. Det kan ske genom skapade händelser och kraftig förstärkning av det som är det svenska valsystemets akilleshäl; valsedlarna.

Om en påverkansoperation ska kunna bli framgångsrik måste det finnas någon grund att jobba med. Sverige har valt ett sårbart system med en valsedel för varje val och parti, som du dessutom kan kryssa kandidater på. I vallokalerna är placeringen ofta alldeles för öppet, vilket innebär att risken är stor att din valhemlighet röjs om du bara tar en valsedel. För detta har Sverige fått kritik tidigare och förtjänar det igen. Systemet behöver ses över.

Med 2700 lokaler för förtidsröstning är det inte konstigt att det finns gnissel på en handfull ställen.

Samtidigt kan du enkelt åtgärda det där med valhemligheten. Du kan ha med dig valsedlarna hemifrån som du fått i brevlådan eller tagit i ett partis valstuga. Du kan också ta samtliga partiers valsedlar, det är vad jag själv brukar göra.

I Sverige har vi också ordningen att partierna ansvarar för distributionen av valsedlar med kandidatnamn. Valmyndigheten och röstmottagarna på plats har ansvaret att det finns namnlösa valsedlar för partier som fått över en procent vid något av de två senaste valen.

Med 2700 lokaler för förtidsröstning är det inte konstigt att det finns gnissel på en handfull ställen. Organisationsförmåga kan variera, mänskliga misstag kan uppstå, olyckor längs vägen kan hända. Det gör att valsedlar för riksdagspartier med kryssbara kandidater kanske inte finns i din vallokal.

Det går också enkelt att på en halv minut skapa intrycket av ”valfusk” genom att någon som vill störa valet går in och lyfter valsedlar och tar en mobilbild, och sedan skickar ut i sociala medier att partiet X är missgynnat.

Berättelsen om det korrumperade svenska valet är redan placerat i förväg. Det piskas just nu upp i sociala medier och på alternativa sidor. Det finns pro-ryska internetsidor som jämfört det svenska valet med valet i Zimbabwe eller Ryssland, och då är det inte det svenska valet som får det smickrande omdömet. Återkommande under en längre tid har önskemål om ryska valövervakare framförts i sociala medier som en del av kampanjen.

Här är också risken stor att den gamla svenska traditionen med stillsam utdelning av valsedlar utanför vallokalen kommer antingen att missbrukas eller vantolkas på någon plats.

Ryssland har begärt att OSSE, Organisationen för Samarbete och Säkerhet i Europa, ska skicka valövervakare till Sverige, vilket nu också sker. Detta är också en del i att bygga ett narrativ. Räkna också med att ”inofficiella ryska valövervakare” kan komma att uppträda med exempelvis högerextrema nättidskrifter som besöker vallokaler och ”rapporterar om valfusk”. Olika aktivistgrupperingar kan även komma att försöka göra väljare obekväma vid vallokaler och därigenom påverka. Här är också risken stor att den gamla svenska traditionen med stillsam utdelning av valsedlar utanför vallokalen kommer antingen att missbrukas eller vantolkas på någon plats.

Eftersom röstsammanräkningen är öppen och transparent så kan alla medborgare vara med i rummet och följa räkningen, men i år riskerar vi se extrema grupper göra det med ett syfte att skrämma eller förstöra för rösträknarna. Detta kan komma att ske både i vallokalerna där rösterna räknas på valnatten och på länsstyrelserna där kontrollräkningen sker.

Och när något sker kommer händelsen att förstärkas så att bruset blir öronbedövande, trots att det varken är omfattande, signifikant eller har betydelse för resultatet. Det är så man bygger upp för att på sikt förstöra medborgarnas tilltro till den liberala parlamentariska demokratin.