Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Så gick den kinesiska twitterattacken mot Gui Minhai till

Den kinesiska staten har med hjälp av twitterkonton attackerat den fängslade svenske medborgaren Gui Minhai. Det konstaterar australiensiska forskare som gått igenom det material som Twitter släppte 19:e augusti.

– Det var designat för att påverka den kinesiska diasporan i världen. Vi drar den slutsatsen av flera skäl, vid tillfället försökte Kina trycka bort sina egna medborgare från Twitter och att språket var kinesiska i syfte att förändra bilden av gripandet, berättar doktor Jake Wallis som är senioranalytiker på International Cyber Policy Centre vid Australian Strategic Policy Institute.

Det var mikrobloggen Twitter som stängde ett nätverk av konton, som företaget menar att kinesiska staten ligger bakom, för att de var inblandade i en informationsoperation mot protesterna i Hong Kong. Det äldsta kontot skapades redan i december 2007, medan hälften av de stängda kontona kom till efter augusti 2017.

I rapporten ”Tweeting through the Great Firewall” har de australienska forskarna gått igenom materialet och funnit att samma konton använts i kampanjer mot flera olika personer. En av dessa är Gui Minhai, bokförläggaren som kidnappades 2015 och som hållits kvar i Kina sedan dess. Gui Minhai har också tvingats göra bekännelser i kinesisk tv.

Forskarna har hittat 193 inblandade konton som skickat minst 350 tweets. Den identifierade operationen inleddes 23:e januari 2018, efter att det blivit känt att Gui Minhai återigen gripits på ett tåg i sällskap med svenska diplomater. Han var då på väg att få vård på svenska ambassaden.

Kampanjen pågick precis en månad. Den genomfördes med signifikant precision vilket tyder på att det är koordinerat, bland annat överensstämmer aktiviteten med arbetsdagen i Beijing, säger Jake Wallis som berättar att budskapet som förts fram handlar bland annat om att Gui Minhai är en marionett för västlig media.

Twittrarna har också framfört den ”officiella kinesiska sanningen” att Gui Minhai inte alls kidnappats i Thailand utan ”återvänt frivilligt för att ta sitt ansvar för en trafikolycka”.

– Det här är nya uppgifter. Det är intressant att se hur detta hänger samman med gripandet. Det är svårt att veta för oss hur beslutsfattandet sett ut på kinesisk sida, om gripandet och twitterkampanjen har samma beslutsfattare eller om det är olika aktörer som i någon grad har koordinerat sitt agerande, säger forskaren Oscar Almén på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till ledarsidan.

Oavsett vilket är det en signal om vilken vikt som Kina lägger vid den svenske förläggaren.

- Det som gör fallet Gui Minhai så speciellt är att han blev tagen utanför Kinas gränser. Det vi ser är ett nytt mönster om vad Kina tillåter sig själv att göra, inklusive att överskrida internationell lag. Det gör att det här fallet får större tyngd, och är av stor vikt också för Kina, säger Oscar Almén på FOI. 

Den australienska rapporten konstaterar att den nu avslöjade kinesiska ktiviteten på Twitter inte uppvisar samma sofistikerade tillvägagångssätt som setts i de ryska operationerna från Internet Research Agency. Operationerna når inte heller den nivå som kinesiska staten har på de inhemska plattformarna WeChat eller Weibo.

Men ambitionen och riktningen är tydlig. I augusti började Kina upphandla kontrakt för att påverka internationellt på Twitter, bland anbuden finns statsägda tidningar som Folkets Dagblad och Guangmings Dagblad.

Med tiden kommer Kina att lära sig än mer. Med hjälp av artificiell intelligens gör just nu den kinesiska appen Zao succé, där du kan byta ut skådisar mot dig själv i filmklipp. Tekniken kallas för Deep Fake och kommer inom kort att förstöra trovärdigheten för rörlig bild såsom vi känner den. När statsaktörer lär sig bemästra tekniken allt mer och bygga upp användardata om människor i andra länder så öppnar sig nya möjligheter att påverka sin omvärld.

Det nu avslöjade statliga förtalet av Gui Minhai i januari 2018 visar att demokratierna fortfarande ligger steg efter i förståelse, och än längre efter att möta de hot som kommer i morgon.