Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Ryske generalen som sätter oss på kartan

Det var inte vem som helst som visade en bild under en presentation hur som helst. Det var informationskrigets främste militärteoretiker som nu placerat hamnen i Gävle och Midlanda flygplats på kartan.

När det på nyhetsplats uppmärksammas att Jämtland, Västernorrland och Gävleborg är intressant av militärstrategiska skäl för Ryssland, för att en rysk general säger att det är av intresse för Nato, behövs också den större kontexten sättas.

Det var på den sjätte Moskvakonferensen om Internationell Säkerhet som generalstabschefen Valerij Gerasimov pratade om den ryska synen på läget. Antingen ger väst det Ryssland vill ha eller så kommer situationen fortsätta att försämras framöver.

Och det Ryssland vill ha är en intressesfär som sträcker sig utanför de egna gränserna samt en ny säkerhetsordning. Avtalen från Helsingfors och Paris, som säkrar gränser och suveränitet att själv välja säkerhetspolitik, ska skrotas. Det är ett budskap som skrämmer små länder som ligger närmast eftersom det är ett existentiellt hot.

Läs mer: Därför är det bra att öva Patriot på Gotland men ännu bättre att låta det stanna

Generalstabschefen har en egen doktrin uppkallad efter sig; Gerasimovdoktrinen. I den förhåller sig icke militära konfliktmedel till militära med 4 till 1.

Icke militära medel är ekonomiska påtryckningar, subversiv verksamhet för att bygga upp politiska rörelser, övningar, militära förflyttningar och embargon. Informationskriget är det enda verktyget som finns i konfliktens alla faser. Och här kan allt från en presentationsbild i Moskva till förfalskade dokument om försvarsminister Hultqvist (S) användas.

Syftet med doktrinen är att helst vinna utan krig. Men om det blir en konflikt ska beslutsfattandet fördröjas så att det blir ett fullbordat faktum militärt. Här är Krim 2014 ett paradexempel.

Att dra Gerasimovs karta till att Gävle skulle bli ”Natohamn” eller Midlanda ”Natoflygplats” för att hota Ryssland är att gå i informationskrigets fälla. Precis vad Kreml vill.

Det finns inga trovärdiga scenarier att ett västligt land inleder en militär konflikt med Ryssland. Istället handlar scenariot i Östersjön om en eventuell militär aggression från Kreml mot Baltikum, där det yttersta syftet då är att bryta sönder EU/Nato. I det är Sverige en central bricka.

Sverige har genom Lissabonfördraget 42.7 sagt att vi ska hjälpa ett annat EU-land som utsätts för aggression. Vi har även vår ensidiga solidaritetsdeklaration om att hjälpa andra EU-länder och nordiska länder (läs Norge och Island). Liksom att vi förväntar oss att få hjälp. För att underlätta detta rent praktiskt har Sverige (och Finland) skrivit på ett värdlandsavtal med Nato.

I Trondheim finns materiel i bergrum för att utrusta en Marinkårsbrigad på 15 000 man.

Tittar vi militärstrategiskt är det utpekade området intressant på samma sätt som under Kalla Kriget. I Trondheim finns materiel i bergrum för att utrusta en Marinkårsbrigad på 15 000 man. En förtrupp på 300 marinkårssoldater finns på plats idag. Detta är den snabbaste större amerikanska truppförstärkningen som kan nå de norra delarna av Europa.

Läs mer: Ryssland militariserar Arktis

I krigsspel som gjorts av Rand erövrar Ryssland betydande delar av de baltiska staterna på under 72 timmar. Däremot visar krigsspelen också att Nato med lång förvarningstid kan mobilisera i avskräckande syfte eller befria ockuperade områden i ett konventionellt krig. Det finns förvisso frågetecken kring studien, men den ger ändå en god fingervisning för styrkeförhållandena i regionen.

Kontrollen över svenskt territorium, som Gotland, blir i en konflikt en nyckelfaktor för om Baltikum ska kunna undsättas.

För den amerikanska marinkåren finns en naturlig marschväg från Trondheim som går över Åre-Östersund och vidare till kusten för sedan att skeppas ut till Baltikum eller Gotland.

Det gör att bassängområdet norr om Åland, på både svensk och finländsk sida, ses som ett grupperingsområde som Ryssland behöver beakta i sina egna planer.

Samtidigt sätter den ryska uppmärksamheten fingret på Sveriges försvar, som kämpar att få till två brigader i krigsorganisationen. Det egentliga behovet i dagens läge, för att kunna försvara alla militärstrategiska viktiga områden samt ha en strategisk reserv för att kunna bidra till andra länder i enlighet med solidaritetsdeklarationen, ligger kanske på det fyrdubbla.

Lägg därtill bristerna i luftvärn, flygvapnet, marinen samt i hela totalförsvaret. Sveriges försvarsbudget motsvarar inte utmaningarna att bevara freden i vår tid; varken på kort eller lång sikt.

Läs mer: Lettlands president - svaghet provocerar fram rysk aggression

När Ryssland försöker måla upp hotbilden från Nato, Sverige och Finland (jo, Kreml ser oss som en helhet) så är det även värt att påminna om att det ryska västra militärdistriktet omfattar ca 350 000 man, varav 35 000 man finns i Kaliningrad. De övar också på att kunna gå ut i krig från fredsgrupperingar utan förvarning.

Det ska jämföras med Natos roterande bataljoner i de baltiska länderna. I diplomatiska kretsar är det ingen hemlighet att ryska diplomater på tu man hand har svårt att ärligt säga att några tusen soldater i Baltikum utgör ett seriöst hot mot Moderlandets divisioner.

När Gerasimov säger att Nato hotar Ryssland så handlar det alltså mindre om verklighet och mer om informationskrig. När allt blir en åsikt istället för en sanning blir allting möjligt.

Genom utspel som detta skrämmer man upp den egna befolkningen och knyter den till regimen. Dessutom eldar man på grupper som kan gå Rysslands ärenden i andra länder.

Det ryska spelet handlar om att skrämmas, samt söndra och härska, både mellan länder och inom länder. Rädda ska vi dra oss undan när det i själva verket är som så att små är tryggast tillsammans.

Det är ingen slump att i Baltikum lever slagordet ”Aldrig mer 1940” och att balterna är med i Nato och i EU:s inre kärna.

Så tänk vad Kremls syfte är när du läser om Gerasimovs karta i framtiden. Prickarna för Gävle och Sundsvall är en liten, liten del i ett mycket, mycket större spel.

Läs mer: Patriotism, repression och krigsekonomi är Rysslands väg i säkerhetsstrategin

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Tillägg: Texten har uppdaterats för att förtydliga stycket kring offentliggjorda krigsspel som genomförts.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar