Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Politiskt luftspel bakom försvarsbudgeten

Det är inte fullt så enkelt att Moderaterna och Kristdemokraternas budget gjorde försvaret till vinnare. För vinnare skulle försvaret ha blivit i alla fall, oavsett vilken annan regering som skulle ha tillträtt med en ny budget. 

Istället är det politiskt spel och illusionskonst från alla inblandade som ligger bakom den till synes stora skillnaden mellan M+KD-budgeten och övergångsbudgeten. 

Det cyniska spelet handlar om att de inblandade ville ha möjligheten att inhosta den politiska credden för ökade försvarsanslag, i jämförelse med övergångsbudgeten. För att uppnå det satte man Försvarsmakten och dess anställda i läget mellan hopp och förtvivlan under flera veckor.

Det är den sammanlagda bilden av vad källor på båda sidor blockgränsen ger av hur spelet kring övergångsbudgeten gick till. Det fanns alltså ett intresse från Socialdemokraterna så väl som de borgerliga partierna att hålla nere övergångsbudgeten för kunna få glänsa med en försvarsvänlig budget.

I Socialdemokraternas kalkyl låg även att man skulle ha nått en överenskommelse med mittenpartierna som ersatte övergångsbudgeten. Att Försvarsmakten skulle få mer pengar har signalerats från socialdemokratin och det var en enkel ”eftergift” till mittenpartiet. En win-win.

Den planen snubblade när Centerpartiet drog sig ur regeringsförhandlingarna, men enligt vad som har framkommit var försvaret ett av områdena man hade kommit överens om. Troligen låg den överenskommelsen på en nivå i höjd med M+KD:s budget, vilket innebar att L fick backa något men var nöjda ändå.

Socialdemokraterna vilja att använda försvaret som en regeringsförhandlingsbricka möttes i samtalen om övergångsbudgeten av de borgerliga partierna vilja att kunna få tillgodoräkna sig segrar längre fram. 

Kalla handen från de borgerliga och en nöjd finansminister Magdalena Andersson (S) lade upp bollen för smash i nästa läge.

Det gjorde att när försvaret kom upp som ett område i övergångsbudgeten där man kunde ha skjutit till pengar på grund av politisk enighet, att tillgodose ÖB Micael Bydéns begäran om mer pengar, fanns det ingen som hade intresse att göra det. Inte för ett budgetdokument som ingen räknade med skulle vara aktuellt eller relevant ett antal veckor senare. 

Kalla handen från de borgerliga och en nöjd finansminister Magdalena Andersson (S) lade upp bollen för smash i nästa läge.

I slutändan blev det Moderaterna och Kristdemokraterna som fick ta hem den genom segern i budgetvoteringen. 

Spelet kring försvarsbudgeten visar att partierna ännu är långt ifrån ett gemensamt ansvarstagande för försvarets bästa. Redan i somras kunde den här utdragna väntan ha undvikits om partierna i försvarsuppgörelsen (S, M, MP och C) gjort upp om mer pengar som alla visste behövde skjutas till. 

Försvaret av Sverige behöver en bred och nationell samling.

Det hade gett Försvarsmakten och dess förband ett halvår bättre planeringstid. Men då hade inte försvaret kunnat användas i valrörelsen och politiska poänger hade inte kunnat plockats i budgetprocessen. 

Återuppbyggnaden av ett nationellt försvar är ett alldeles för stort och komplicerat samhällsbygge för att det ska fungera med slängiga och kortsiktiga partipolitiska spel.

Försvaret av Sverige behöver en bred och nationell samling, med fokus på effekt men också hur pengarna används klokt.

Vi behöver lägga en snabb väg för ett återtagande, och det kommer snart att behövas en fördubblad försvarsbudget.