Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Pengarna, pengarna & pengarna är vad försvarsfrågan handlar om i Almedalen

Artikel 3 av 7
Almedalsveckan 2017
Visa alla artiklar

Det finns en fråga som överskuggar vad som är viktigt inom försvars- och säkerhetspolitiken i Almedalen. Det är pengarna, pengarna och pengarna.

När sajten Altinget.se och tankesmedjan Frivärld ställt frågan till mig om vad som är viktigast i Almedalen har svaret varit detsamma; Pengarna, pengarna och pengarna.

Partierna för försvarsuppgörelsen, som består av S, MP, M, KD och C, hann inte nå en förnyad uppgörelse före Almedalsveckan.

Det handlar om att reparera den redan förbisprungna uppgörelsen från 2015. Då beslöt man att bara skjuta till 10,2 miljarder kronor till försvaret fram till 2020. Det var i sin tur en underfinansiering av försvarsberedningen med cirka 20 miljarder kronor. En försvarsberedning som gjordes i en bättre säkerhetspolitisk tid.

Eftersom en ny uppgörelse inte gick i mål före Almedalen så är pengarna frågan som kommer att hänga svävande i luften i Visby.

Räkna inte med att partierna som förhandlar gärna självmant lyfter frågan, men många kommer nog att ta tillfället i akt att göra det på seminarier och utfrågningar.

Själv har jag under måndagen ett samtal med Daniel Bäckström, Centerpartiets försvarspolitiske talesperson, kl 16 på S:t Hansplan under rubriken "Kan den svenska tigern ryta?" där jag kan lova att vi kommer att ta upp pengarna. För rytande kräver pengar.

Läs mer: Sluta dutta med försvaret, pengarna behövs nu

Lösningen då? Det behövs pengar både på kort och på lång sikt, att snabbt återställa försvaret är svårt. Från beslut till genomförande kan det ta tio år. Därför behöver svensk politik ha modet att lägga fast en snabb trappa uppåt i försvarsbudgeten, till en början 2 procent av BNP, samt skjuta till en extra check som Försvarsmakten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap kan använda sig av utan att ta hänsyn till budgetår för att skynda på resultatet.

Storleken på den checken bör hamna på omkring 40 miljarder kronor för åtgärder de kommande åren inom totalförsvaret. Det är samma summa som beredskapskrediten som finns att aktivera.

Läs mer: Finns modet att göra det rätta?

Det nationella försvaret består inte bara av militära delar, vi har omfattande arbete att göra i hela totalförsvaret för att få försörjning, transporter, medborgarskydd, it-säkerhet och psykologiskt försvar på plats.

Att vi sedan behöver mer än fördubbla armén, kraftigt öka flottan samt få till en helhet med flygvapnet där luftvärn, radarplan och krigsbaser (förutom fler Gripenplan) visar bara de svåra utmaningar vi har för att få allt på plats så snabbt och smidigt som möjligt.

Världen väntar inte på Sverige.

Och försvarsfrågorna kommer inte direkt att dominera veckan. Av de cirka 4000 evenemangen i Almedalen rör cirka 2,1 procent försvar/säkerhet. 18 andra ämnesområden är mer populära som arrangemang.

Det visar uppförsbacken i försvarsdebatten.

Money Talks.

Läs mer: Ryssland militariserar Arktis, vad ska Sveriges svar bli?

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar