Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Partiledarna måste svara på vilken landsdel som inte ska försvaras

I valrörelsens elfte timme rör det på sig i försvarsfrågan. Socialdemokraterna låter efter en lång sommar av tystnad att man är beredd att skjuta till mer pengar. Försvarsbudgeten ska åtminstone upp till 60 miljarder kronor till 2022 lovar försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en intervju i DN.

Insikten inom socialdemokratin (ska utläsas som att finansen och fredsfalangen har fått ge vika) växer alltså att försvaret av Sverige behöver nytag, och mer pengar, mycket mer pengar.

Samtidigt är budskapet från socialdemokraterna inte så mycket mer än en uppräknad försvarsekonomi.

Samma dag som Hultqvists utspel kom var flygvapenchefen ute och pratade klartext, beställningen av 60 Gripen E är för lite, det dubbla behövs. Kommer inte beställningen så behöver politiken meddela vilken del av det svenska luftrummet som i framtiden inte ska försvaras.

Samma fråga kan marinchefen ställa, för de svenska marina stridskrafterna räcker till att hålla Göteborgs hamn öppen, men lämnar då Öresund och hela östkusten åt sitt öde. Arméchefen skulle kunna fråga politiken i vilken landsända de inte ännu fulla två brigaderna ska verka. Två fulla brigader är vad Estland har.

Socialdemokraternas utspel är för lite i förhållande till vad ÖB begärt för den här försvarsperioden, vilket i sig är alldeles för lite för behoven och för att möta hotbilden i Barentsregionen och Östersjön. Men det är ett förhandlingsutspel till kvarvarande partier i försvarsuppgörelsen, Moderaterna och Centerpartiet. Det innebär att det går att pressa uppåt efter valet även om Stefan Löfven fortsätter att regera.

Partiledarna måste tvingas svara på obekväma frågor om man inte vill satsa det som behövs

Hultqvists utspel är alltså välkommet. Det öppnar också för en försvarsdebatt sista veckorna där partiledarna måste tvingas svara på obekväma frågor om man inte vill satsa det som behövs; som den från flygvapenchefen om vilken del av Sverige ska inte försvaras?

Allianspartierna har bundit sig vid 2 procent av BNP, men vägen dit är för tillbakalutad och ambitionen måste öka.

En försvarsvän som inser att Sverige försvaras bäst med likasinnade och att vi också bidrar till våra vänners säkerhet röstar på Alliansen. En försvarsvän som vill gardera sig för att Löfven sitter kvar väljer Moderaterna eller Centerpartiet eftersom de partierna är kvar i försvarsuppgörelsen och kan driva socialdemokratin framför sig.

Allra bäst för svenskt totalförsvar i dagsläge vore en ambitiös stege på sex år för att nå 2 procent av BNP med en större frihet för Försvarsmakten att använda pengarna rörligt mellan budgetåren för att kunna snabbt åtgärda saker som höjer tröskeln för en aggressor i vårt närområde.

Det är hög tid att vi pratar allvar om försvaret.